Fyra nya förslag till Levande traditioner

Under 2020 har Isofs förteckning Levande traditioner fyllts på med fyra nya förslag.

Isofs förteckning Levande traditioner är en påbörjad – men inte avslutad – lista över immateriella kulturarv i Sverige. Immateriella kulturarv är inget man kan röra vid, utan aktiviteter, traditioner och metoder som människor håller vid liv, för vidare och som förändras med tiden.

År 2011 skrev Sverige under Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Sen dess har Isof jobbat med att utveckla konventionsarbetet i Sverige, bland annat genom att arbeta med förteckningen Levande traditioner. Alla är välkomna att lämna förslag på immateriella kulturarv de anser bör ha en plats på listan. Förslagen som lämnas in behandlas enligt Unescos kriterier, och tas fram tillsammans med förslagslämnarna.

Framträdanden, mattraditioner och hantverk

Fyra nya förslag har lagts till på listan under första delen av 2020. Dessa är

  • skinnberedning/garvning, vilket är kunskapen om hur man tar tillvara på skinnet från ett djur och bearbetar det så att det blir ett hållbart, tåligt och mjukt material
  • semlor, traditionen att baka och äta fastlagsbullar som har spår sen medeltiden
  • turnerande klassisk cirkus, som förekommit i Sverige sedan 1700-talet i varierande antal och konstellationer
  • Hammarkullekarnevalen, en Göteborgsbaserad karneval där dans och musik från hela världen samlas och interagerar.

Hela förteckningen finns att ta del av på Isofs hemsida, och länkas nedan. Saknar du ett förslag på listan över Levande traditioner? Lämna ditt förslag här.