Alice och Lukas populäraste namnen

Alice och Lucas toppar listorna över de mest populära namnen som gavs till nyfödda barn under 2019. Båda namnen har varit populära länge och befunnit sig högt upp på topplistorna under flera år. Bland årets klättrare finns Vera, Alve, Hedda och Matteo.

Stabilt i namntoppen

På fredagen kom Statistiska centralbyrån (SCB) med statistik över tilltalsnamn på nyfödda namngivna 2019 Länk till annan webbplats..

Katharina Leibring, namnforskare på Isof, har tittat närmare på statistiken och konstaterar att det inte är några stora förändringar i namntoppen. För åttonde gången toppar Alice listan över populära småflicknamn. Olivia och Astrid kommer därefter. På pojkarnas sida får William än en gång lämna plats åt Lucas och få Liam däremellan.

Toppnamnen är fortsatt nästan oförändrade med undantag av att namnet Matteo har gjort en kometkarriär de senaste åren och nu landar på plats 10. Bland flickorna har Vera nått en femte plats efter att stadigt ha klättrat uppåt hela 2000-talet.

Hedda, Dante och Alve bland klättrarna

En annan klättrare är Hedda, som ökat med över 100 bärare från plats 65 till 34. Här kan möjligen skådespelaren Hedda Stiernstedt ha spelat en roll, berättar Katharina Leibring.

Någon Greta-effekt i namngivningen blev det dock inte. Namnet Greta åkte ur 100-i-topp-listan efter att ha funnits i de lägre regionerna de senaste åren.

Möjligen kan den enorma uppmärksamheten kring Greta Thunberg ha avskräckt en del tänkbara namngivare från att välja namnet. Liknande tendenser, att en känd namnbärare gör att namnet minskar i popularitet, har synts direkt efter de senaste kungliga barnens födelse.

Bland andra namn som lämnar topplistan syns långköraren Jonathan, som var som störst på 90-talet, och de mer tillfälliga besökarna Belle, Penny, Zoe, Milian och Lias. Två namn som återkommer i år är Algot och Dante. Helt nya pojknamn är Alve och Ibrahim. Det förstnämnda är en maskulin form av det mycket populära flicknamnet Alva. Victoria och Vilda har också funnits på topplistan tidigare medan Bella, Bonnie och Millie är helt nya.

Lucas och Ella populära i flera länder

Blickar vi ut över våra grannländer och även till England, Tyskland och USA kan vi notera att vissa av pojknamnen i topp är populära också där.

Namnen Lucas, Noah, Oliver och William ligger högt i nästan alla dessa länder. Flicknamnen är mera i otakt med undantag för namnen Ella och Olivia som finns på flera håll. Emma, som var så populärt i Sverige på 1990- och 00-talen, toppar i Danmark, Norge, Tyskland och USA. I Sverige hamnar det nu på 47:e plats. Och vårt toppnamn Alice har ännu inte fått särskilt många namnbärare i våra grannländer, säger Katharina Leibring.

Även om toppnamnen är stabila har många olika namn och ännu fler olika namnformer givits under 2019.

Föräldrars behov av att ge sina barn ett unikt namn eller en unik stavning är fortfarande stort och uppfinningsrikedomen är god. SCB har räknat ut att närmare 10 000 barn fick ett unikt namn eller en unik stavning. Det blir spännande att följa hur många av dessa unika namn som kommer att spridas och bli populära.

Topp tio 2019

Förra årets placering inom parentes.

Lista barnnamn


Flickor

Pojkar

1

Alice (1)

Lucas (4)

2

Olivia (7)

Liam (2)

3

Astrid (8)

William (1)

4

Maja (2)

Elias (7)

5

Vera (19)

Noah (3)

6

Ebba (6)

Hugo (8)

7

Ella (4)

Oliver (5)

8

Wilma (5)

Oscar (6)

9

Alma (9)

Adam (9)

10

Lilly (3)

Matteo (27)