Snart kommer årets nyordslista!

Den 27 december klockan 7 presenteras årets nyordslista här på isof.se och på Språktidningens webbplats.

Den årliga nyordslistan tas fram av Isofs avdelning Språkrådet och Språktidningen, och listan publiceras här på isof.se och på Språktidningens webbplats Länk till annan webbplats. den 27 december klockan 7.

Om nyordslistan

Språkrådet och dess föregångare Språknämnden har tagit fram årliga nyordslistor sedan år 1986. Tanken med nyordslistan är framför allt att väcka intresse för och diskussioner om språk och ordbildning.

Nyordslistan är ett litet urval av ord som speglar året, det vill säga inte ”de nya ord som lagts till i svenskan”. Listan måste därför inte bestå av ord som är etablerade eller kommer att överleva, även om det gäller en hel del av orden. Listan är inte heller en samling ord som är ”godkända” för att tas upp i ordböckerna. Snarare är det en brokig provkarta på olika typer av ord som använts mycket de senaste åren, särskilt under det pågående året.

Frågor om nyordslistan

Om du vill veta mer om nyordslistan och Språkrådets nyordsarbete kan du läsa mer i kunskapsbanken Lär dig mer om nyord. Där hittar du också nyordslistor från år 1986 fram till i dag.

Om du är journalist och vill komma i kontakt med oss för intervju inför eller i samband med nyordslistan kan du kontakta nyordsredaktören på nyord@isof.se.