Nytt poddavsnitt om adjektiv som förvirrar

Kan man se på ett adjektivs ändelse om ett påstående handlar om en kvinna eller en man? Isofs Maria Bylin medverkar i ett nytt avsnitt av Språktidningens podd om knepiga adjektivändelser.

Foto på Maria Bylin och Anders Svensson som ser in i kameran och ler. Bakom dem syns en poster med texten "God svenska är... sexigt!"

Isofs Maria Bylin och Språktidningens chefredaktör Anders Svensson medverkar i det senaste avsnittet av Språktidningens podd.

Kan glada Alex också vara hungrige Alex? I skolan har många fått lära sig att maskulina substantiv ska böjas så att de slutar på -e, och feminina substantiv så att de slutar på -a. Ändå är det inte ovanligt att vi läser och pratar om Tysklands erfarne förbundskansler Angela Merkel och USA:s nya president Joe Biden.

Isofs språkvårdare Maria Bylin medverkar i ett nytt avsnitt av Språktidningens podd för att prata om just adjektivs a- och e-böjning. Tillsammans med Språktidningens chefredaktör Anders Svensson pratar de om att a- och e-ändelserna är något som förvirrar många. Inte bara i dag, utan sen hundratals år tillbaka.