Grattis på första namnsdagen, Noa!

Den 31 mars finns Noa(h) för första gången med som namnsdag i almanackan. Noa(h) är ett av de sju nya namn som från och med i år läggs till i namnlängden.

Från och mer år 2022 finns förnamnet Noa(h) med i namnlängden. Namnet är placerat i namnlängden den 31 mars tillsammans med Ester. Båda namnen förekommer i Gamla Testamentet. Noa(h) är ett bibliskt namn av hebreiskt ursprung, möjligen med betydelsen ’vila ’ eller ’tröst ’. Noa(h) har under 2000-talet blivit ett populärt småpojksnamn.

I Sverige fanns år 2020 totalt 13 521 personer med Noa eller Noah som förnamn, varav 11 503 hade dem som tilltalsnamn (källa: SCB:s Namnsök Länk till annan webbplats.). 28 personer hette Noah i efternamn.

Sju nykomlingar i almanackan

År 2022 införs sammanlagt sju nya namn i namnlängden: Henry 19 januari, Maja 28 februari, Regina 12 mars, Noa(h) 31 mars, Olle 29 juli, Tim 2 november och Cornelia 3 december.

Namnlängden är tänkt att fungera på lång sikt och bara mindre tillägg kommer att göras. För att ett namn ska föras in på en viss dag ska det ha någon form av kulturhistoriskt eller språkligt samband med det namn som redan firas på den dagen. Detta innebär att även tidigare smekformer som många i dag har som officiellt namn kommer att kunna föras in i namnlängden.