Grattis på namnsdagen, Regina!

Den 12 mars finns Regina återigen som namnsdag i almanackan. Regina är ett av de sju nya namn som från och med i år läggs till i namnlängden.

Från och med år 2022 finns förnamnet Regina återigen med i namnlängden. Regina togs bort ur namnlängden 2011 men återinförs nu på en ny plats den 12 mars tillsammans med Viktoria. Båda namnen har latinskt ursprung, och Regina är identiskt med det latinska ordet regina ’drottning ’.

År 2020 fanns i Sverige totalt 4 521 personer med Regina som förnamn, varav 1 355 hade Regina som tilltalsnamn (källa: SCB:s Namnsök Länk till annan webbplats.). 57 personer hade Regina som efternamn.

Sju nykomlingar i almanackan

År 2022 införs sammanlagt sju nya namn i namnlängden. Förutom Henry den 19 januari, är det Maja 28 februari, Regina 12 mars, Noa 31 mars, Olle 29 juli, Tim 2 november och Cornelia 3 december.

Namnlängden är tänkt att fungera på lång sikt och bara mindre tillägg kommer att göras. För att ett namn ska föras in på en viss dag ska det ha någon form av kulturhistoriskt eller språkligt samband med det namn som redan firas på den dagen. Detta innebär att även tidigare smekformer som många i dag har som officiellt namn kommer att kunna föras in i namnlängden.