Alice och Noah mest populära barnnamn 2020

För femte året i rad toppar Alice listan över de mest populära flicknamnen. Bland pojknamnen hamnade det nya namnsdagsbarnet Noah i topp för första gången. Helt nya namn på topplistan är Ilse, Ayla, Alvar, Otis, Björn och Ted.

29 januari 2021 publicerade Statistiska centralbyrån (SCB) statistik över de tilltalsnamn som getts till barn namngivna under 2020.

Bland flicknamnen ligger Alice fortfarande stabilt i topp. Namnet har toppat listan sedan fem år tillbaka, och haft en plats bland de tio mest populära namnen sedan år 2005. Totalt har Alice legat högst upp på listan tio år. Trots att man överlag kan se en allt större namnspridning, alltså att fler olika namn ges, har just antalet bärare av namnet Alice ökat 2020 jämfört med 2019.

Alice, med variationen Alicia på 15:e plats, måtte verkligen ha något särskilt att säga föräldrar i Sverige. I våra grannländer är namnet inte alls lika populärt, och inte heller i Tyskland, Storbritannien eller USA, länder vars toppnamn ofta är de samma som våra, säger namnforskaren Katharina Leibring på Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala.

Mer rörelse bland de populära flicknamnen

På tio-i-topplistan för pojknamn har förra årets mest populära pojknamn, Lucas, fått ge plats åt Noah som därmed blivit det mest populära pojknamnet för första gången. Lucas är fortfarande med, men har halkat ner till fjärde plats. William har klättrat upp till andra plats, följt av Hugo. Kraftiga ökningar görs av Otto, Aron och Folke medan de gamla toppnamnen Emil, Gustav och Wilmer vandrar neråt.

Precis som tidigare år syns mer rörelse bland flicknamnen med tre namn som lämnar tio-i-topplistan: Lilly, Vera och Ebba. Åter bland toppnamnen är Elsa och Freja, medan Selma gör sitt första besök på topplistan. Maja och Wilma är fortsatt lika populära som de varit under hela 2000-talet. Längre ner på listan tar Lo, Bonnie och Cleo stora kliv uppåt och de gamla toppnamnen Felicia och Isabelle fortsätter sin färd nedåt.

Zoe, Belle och Idun återkommer på 100-i-topp-listan medan Ilse och Ayla är helt nya.

Ilse är en kortform av Elisabet, särskilt vanlig i Tyskland. Namnet Ayla har flera källor: det kan vara turkiskt med betydelsen ’ljuskrans’, men kan också vara lånat från Jean M. Auels böcker om en stenåldersflicka med samma namn, och vara en skrivform av det skotska Isla. Ayla har blivit populärt i Storbritannien under de senaste åren, säger Katharina Leibring.

Björn har gjort största hoppet

Nykomlingar bland de 100 mest populära pojknamnen 2020 jämfört med 2019 är Jonathan, Alvar, Ted, Björn, Otis och Svante. Jonathan och Svante har synts på topplistan tidigare år, medan Alvar, Ted, Björn och Otis har premiär på listan.

Namnet Otis är engelskt, från början ett tillnamn (en genitivform av förnamnet Ote) som blivit populärt som förnamn, framförallt i USA. En känd namnbärare är soulsångaren Otis Redding, säger Katharina Leibring.

Björn är det namn som gjort det största hoppet medan de tre andra klättrat uppåt under flera år.

Varför just Björn vunnit många unga föräldrars gillande är spännande, eftersom namn med å, ä eller ö i sig inte har varit särskilt attraktiva på senare år. Får vi en renässans för den typen av namn nu? säger Katharina Leibring.

Förändring i namntrenderna sker långsamt

Två långkörare som lämnar listan är Kevin och John. De har båda funnits där under hela 2000-talet, Kevin ända sedan tidigt 1990-tal. Ville, Ibrahim och Thor försvinner också. Även Bella, My, Victoria och Wilda lämnar listan. Av dem har Bella och Wilda varit tillfälliga gäster medan My och Victoria haft en mer stadig position.

Namntopparna har varit relativt stabila de senaste 10 åren, och vi kan nog förvänta oss att skiftena sker långsamt. Vad som inte framgår av SCB:s statistik är att namn som kan stavas på olika sätt har en fördel eftersom de olika stavningarna sammanförs. Det är alltså inte 670 flickor som fått sitt namn stavat Maja under 2020 utan i den siffran ingår också alla Maya, Maia och Maija. På så vis är namnvariationen och namnspridningen ännu större än vad tabellerna visar, sammanfattar Katharina Leibring.

Topp tio 2020

Förra årets placering inom parentes.

Topplista barnnamn 2020

 

Flickor

Pojkar

1

Alice (1)

Noah (5)

2

Maja (4)

William (3)

3

Elsa (11)

Hugo (6)

4

Astrid (3)

Lucas (1)

5

Wilma (8)

Liam (2)

6

Freja (13)

Oscar (8)

7

Olivia (2)

Oliver (7)

8

Selma (20)

Matteo (10)

9

Alma (9)

Elias (4)

10

Ella (7)

Adam (9)