Skriv bättre med nya Klarspråkshjälpen

Vi lanserar nu ett nytt redskap för alla som vill ha hjälp med att skriva vårdat, enkelt och begripligt: Klarspråkshjälpen.

Uppslagen bärbar dator med webbsida där det står Klarspråkshjälpen.

Titta in på isof.se/klarsprakshjalpen!

Klarspråkshjälpen består av tre moduler: Kom igång, Skriv klarspråk och Testa din text. Du väljer själv hur du använder Klarspråkshjälpen: läs igenom allt från början till slut, eller bläddra och ta med dig några tips. 

Kom igång

Har du inte börjat skriva än? Då är det smart att fundera över vem det är som ska läsa texten och vad du vill att hen ska göra och tänka. Kom igång är en interaktiv guide som hjälper dig att komma igång med din text. Du får hjälp att identifiera syftet med texten, vad läsaren behöver och vad som är viktigast. Spara sedan din skrivplan och titta på den då och då under skrivprocessen, så du inte glömmer bort vem som är din läsare.

Skriv klarspråk

Modulen Skriv klarspråk är en handbok med de viktigaste principerna för klarspråk. Här finns praktiska råd och exempel om mottagaranpassning, innehåll och struktur, meningar och ord. Du väljer själv hur djupt du vill gå. Rubrikerna till de sex huvudavdelningarna är goda råd i sig, att bara läsa dem blir en snabbkurs. På respektive sida presenteras sedan våra tre bästa tips inom just det här ämnet. Det finns exempel på bra och mindre bra lösningar, och dessutom ytterligare fördjupningssidor för dig som vill veta ännu mer.

Testa din text

Om du redan har skrivit en text kan du testa den i modulen Testa din text. När du har svarat på tio snabba frågor får du svar på vad som är bra och vad som skulle kunna bli ännu bättre. Varje svar innehåller länkar till mer information. Det här testet ersätter det tidigare Klarspråkstestet, men är kortare och mer lättillgängligt.

Tyck till!

Vi vill gärna att Klarspråkshjälpen ska fortsätta utvecklas och bli ännu bättre. Därför är vi tacksamma för kommentarer och förslag. Kontakta oss på klarsprak@isof.se!