Nya numret av Klarspråk hyllar demokratin

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Ett sätt att fira demokratins 100-årsjubileum är vårt nya nummer av tidningen Klarspråk där vi lyfter fram demokrati som ett av de främsta argumenten för klarspråk.

Omslag Klarspråk.

Klarspråk nummer 3/2021.

”Alla måste kunna delta i och ta del av debatten”, skriver Claes Mårtensson, tidigare biträdande riksdagsdirektör. ”Annars får vi ingen demokrati som verkligen representerar väljarna.”

Från norskt håll hyllar Ida Seljeseth den kvinnliga rösträtten i Sverige. Hon beskriver i sin artikel hur klarspråk kan stärka kompetensen i de oskrivna regler som ingår i det som kallas retoriskt medborgarskap.

För att alla ska kunna förstå behöver texter ibland göras ännu mer tillgängliga, till exempel skrivas på lättläst svenska. Daniel Frelén från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, förklarar hur myndigheten samlar kunskap om detta.

Vi behöver också hjälpa vänner och kollegor som kämpar med att lära sig svenska. Språkrådet har tagit fram en vägledning för att visa hur man kan stötta flerspråkiga medarbetare. En av författarna, Sofia Tingsell, presenterar vägledningen ”Flerspråkighet i arbetslivet”.

Läs nya numret av Klarspråk