Öppna arkivföreläsningar i Uppsala 2023

Uppländska dialekter och ortnamn och folktro som skvallrar om vår relation till tobak. Det är två av de öppna föreläsningar som Uppsala Arkivcentrum bjuder på år 2023.

Närbild lingon och blåbär i skog.

Tobak i folktro och ortnamn är temat för en av Isofs föreläsningar på Arkivcentrum i Uppsala. Här en piphylla från Tomelilla med snusdosa, pipor och tobaksskåp. Foto: G Hallberg (Isof, DAL 730090).

Under 2023 ordnas återigen en föreläsningsserie på Arkivcentrum i Uppsala. Isof deltar med två föreläsningar. Namnforskaren Josefin Devine föreläser den 19 september under rubriken Den svenska Snuslyckan – ortnamn och folktro skvallrar om vår relation till tobak. Den 17 oktober berättar dialektpedagog Lovisa Alvtörn om Upplands äldre dialekter i föreläsningen Uppländska dialekter – så lät de förr.

Andra deltagare i föreläsningsserien är Folkrörelsearkivet för Uppsala län, Medicinhistoriska museet och Riksarkivet – Landsarkivet i Uppsala. Första föreläsningen är tisdagen den 28 februari då Margareta Ståhl från Folkrörelsearkivet för Uppsala län föreläser under rubriken Folkrörelsernas kvinnofanor – kvinnoföreningars fanor, kvinnan som motiv och kvinnliga fankonstnärer.

Alla föreläsningar äger rum på tisdagar kl. 17.30 i föreläsningssalen på plan 3 i Uppsala Arkivcentrum, von Kraemers allé 19, Uppsala. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré. 

Program Föreläsningar Arkivcentrum 2022

Tisdag 28 februari: Folkrörelsernas kvinnofanor – kvinnoföreningars fanor, kvinnan som motiv och kvinnliga fankonstnärer. Margareta Ståhl, Folkrörelsearkivet för Uppsala län.

Tisdag 21 mars: Judarnas historia i Sverige – och källorna till den. Carl Henric Carlsson, Riksarkivet i Uppsala.

Tisdag 18 april: Uppsalafysiologer som kulturbärare. Bertil Karlmark, Medicinhistoriska museet.

Tisdag 29 augusti: Det medeltida Sverige – källor till bebyggelsen i Uppland. Hanna Källström, Riksarkivet i Uppsala.

Tisdag 19 september: Den svenska Snuslyckan – ortnamn och folktro skvallrar om vår relation till tobak. Josefin Devine, Isof.

Tisdag 17 oktober: Uppländska dialekter – så lät de förr! Lovisa Alvtörn, Isof.

Affisch med information om föreläsningarna.