Öppna arkivföreläsningar i Uppsala 2023
Uppländska dialekter och ortnamn och folktro som skvallrar om vår relation till tobak. Det är två av de öppna föreläsningar som Uppsala Arkivcentrum bjuder på år 2023.

Tobak i folktro och ortnamn är temat för en av Isofs föreläsningar på Arkivcentrum i Uppsala. Här en piphylla från Tomelilla med snusdosa, pipor och tobaksskåp. Foto: G Hallberg (Isof, DAL 730090).
Under 2023 ordnas återigen en föreläsningsserie på Arkivcentrum i Uppsala. Isof deltar med två föreläsningar. Namnforskaren Josefin Devine föreläser den 19 september under rubriken Den svenska Snuslyckan – ortnamn och folktro skvallrar om vår relation till tobak. Den 17 oktober berättar dialektpedagog Lovisa Alvtörn om Upplands äldre dialekter i föreläsningen Uppländska dialekter – så lät de förr.
Andra deltagare i föreläsningsserien är Folkrörelsearkivet för Uppsala län, Medicinhistoriska museet och Riksarkivet – Landsarkivet i Uppsala. Första föreläsningen är tisdagen den 28 februari då Margareta Ståhl från Folkrörelsearkivet för Uppsala län föreläser under rubriken Folkrörelsernas kvinnofanor – kvinnoföreningars fanor, kvinnan som motiv och kvinnliga fankonstnärer.
Alla föreläsningar äger rum på tisdagar kl. 17.30 i föreläsningssalen på plan 3 i Uppsala Arkivcentrum, von Kraemers allé 19, Uppsala. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré.
Program Föreläsningar Arkivcentrum 2022
Tisdag 28 februari: Folkrörelsernas kvinnofanor – kvinnoföreningars fanor, kvinnan som motiv och kvinnliga fankonstnärer. Margareta Ståhl, Folkrörelsearkivet för Uppsala län.
Tisdag 21 mars: Judarnas historia i Sverige – och källorna till den. Carl Henric Carlsson, Riksarkivet i Uppsala.
Tisdag 18 april: Uppsalafysiologer som kulturbärare. Bertil Karlmark, Medicinhistoriska museet.
Tisdag 29 augusti: Det medeltida Sverige – källor till bebyggelsen i Uppland. Hanna Källström, Riksarkivet i Uppsala.
Tisdag 19 september: Den svenska Snuslyckan – ortnamn och folktro skvallrar om vår relation till tobak. Josefin Devine, Isof.
Tisdag 17 oktober: Uppländska dialekter – så lät de förr! Lovisa Alvtörn, Isof.
