Fiskrika fester

Under sommarens högtider finns gott om fisk och skaldjur på matborden. Till midsommar var det sill, och nu i augusti väntar kräftor och surströmming.

Kräftor, högtid.

Kräftskivornas månad

Augusti är av tradition kräftskivornas tid. Från slutet av 1800-talet fram till år 1994 rådde förbud mot kräftfiske från november till början av augusti och i det folkliga medvetandet infaller därför kräftpremiären just i början av augusti. På kräftskivorna är det kräftätandet som står i fokus, men även dekorationer som kräfthattar och lyktor hör till. Kräftätande har ingen lång historia i Sverige utan är en sed som importerades från Tyskland till högreståndsborden en bit in på 1500-talet och sedan spred sig därifrån. Kräftskivor och kräftkalas blev populärt först mot slutet av 1800-talet.

Surströmmingspremiär tredje torsdagen

Surströmmingen däremot har en lång historia i Sverige – syrning av fisk och annan mat som konserveringsmetod är mycket gammal och vida spridd över stora delar av världen. Till en början var det vardagsmat men när tillgången på salt ökade blev syrning av fisk mer ovanligt och i modern tid har det blivit en delikatess som av hävd börjar säljas den tredje torsdagen i augusti. Den starkt luktande surströmmingen serveras ofta på tunnbröd tillsammans med mandelpotatis, lök och gräddfil.