Nytt på I rörelse: Flyttar över Östersjön

Från vikingaskeppen till vår tids Finlandsfärjor – Östersjön har alltid varit tätt trafikerad av handel och människor i rörelse. Det uppmärksammas i ett nytt temaområde i kunskapsbanken I rörelse.

Svartvitt fotografi: män i båt.

Under tidig medeltid utvandrade människor från nuvarande Sverige och Finland till Estland. Långt in på 1900-talet fanns en stor svenskspråkig befolkning i landets nordvästra delar. Här bild från Lilla Rågö i Estland den 9 augusti 1935. Foto: Nils Tiberg (Isof, 7243).

Ständigt pågående migration

I temaområdet Flyttar över Östersjön kan du bland annat läsa om estlandssvenskarna i Aiboland, svenskbyborna i Ukraina och om den ständigt pågående migrationen mellan nuvarande Sverige och Finland:

Spår i språken

Ett påtagligt spår från denna migration syns i språken. Svenska är vid sidan av finska ett officiellt språk i Finland och i Sverige är finska det största nationella minoritetsspråket och det näst största minoritetsspråket. I de gamla svenskbygderna i Estland uppstod en egen variant av det svenska språket, estlandssvenska. Genom tvångsförflyttningen av Dagöbor till Ukraina år 1781 kom estlandssvenskan också till Ukraina.

Berättelser på kartan

På rörelsekartan kan du läsa flera berättelser från Isofs arkiv:

Jag fick en smörgås av mamma och så var det då det sorgliga avtåget ifrån huset, ifrån gården. (---) När vi kom ut till gatan och ska gå ut genom grinden i riktning mot kyrkan och ner mot hamnen, ner mot Dnepr där båtarna låg.

Berättat av Sigfrid, född 1918 i Gammalsvenskby, Ukraina. År 1929 utvandrade han med sin familj och större delen av hembyn till Sverige Länk till annan webbplats..

Efter en stunds väntan dyker båten upp. O Gud! Vad liten den var. Helt öppen. Är det verkligen möjligt att ta sig över Östersjön med denna farkost? Jag kunde ju inte vända.

Berättat av Elvine, född 1925 på Ormsö, Estland. Som 18-åring flydde hon med båt till Sverige Länk till annan webbplats..

Posten var min livlina under kriget så att jag hade kontakt med mamma Anna i Finland medan hon levde (---). Mamma skrev både många och långa brev, beskrivande vårt hem - jag kände nästan lukten av hennes nybakade rågbröd. Hon ville nog inte att vi skulle glömma henne och syskonen.

Berättat av Vieno, född 1936 i Savolax, Finland. I samband med andra världskriget evakuerades hon som 6-åring till Sverige Länk till annan webbplats..

Om I rörelse

I rörelse är en kunskapsbank om flyttar till, från och inom Sverige. Den enskilda människan och dennes berättelse står i centrum. Utifrån en interaktiv karta kan du läsa berättelserna och se rörelserna. Du kan också läsa på mer om migration och större migrationer, och om hur språk, namn och traditioner rör sig i takt med våra flyttar.

I kunskapsbanken finns olika temaområden: emigrationen till Amerika, romsk migration, samiska förflyttningar, svenskan i världen, namn i rörelse, traditioner i rörelse och ord som flyttar.