Finsk språkvård i över 40 år

Inblicken. Det finns ett stort behov av språkvård i finska idag. Det säger Henna Leskelä och Riina Heikkilä som är språkvårdare i finska, ett av våra fem nationella minoritetsspråk.

Bild på Henna Leskelä och Riina Heikkilä som jobbar som språkvårdare i finska

Henna Leskelä och Riina Heikkilä jobbar som språkvårdare i finska.

Stort behov av språkvård

Det är torsdag förmiddag på Språkrådet i Stockholm och Henna Leskelä har precis publicerat ett inlägg på Facebook om ett kommande språkseminarium. Att sköta sociala medier och hålla koll på nyheter som rör finskan är en stor del av arbetet som språkvårdare, precis som att svara på språkfrågor, ta fram ordlistor och ordna seminarier.

”Det finns ett stort behov av språkvård i finska i dag, det beror bland annat på att många finländare flyttade till Sverige på 60-talet”, berättar kollegan Riina Heikkilä som har jobbat med språkvård sedan 2001.

Lexikon i en bokhylla med text på finska

Fem officiella minoritetsspråk

För över 40 år sedan grundades Sverigefinska språknämnden som 2006 blev en del av Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen. I början av 2000-talet blev finskan ett officiellt minoritetsspråk tillsammans med jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Språkrådet ansvarar för arbetet med fyra av de nationella minoritetsspråken, medan Sametinget ansvarar för samiskan.

Riina Heikkilä berättar att hon och Henna Leskelä dagligen svarar på språkfrågor via telefon och e-post, både på svenska och på finska.

”En hel del av frågorna handlar om grammatik och rättstavning och kommer från privatpersoner och journalister, men de allra flesta frågor just nu rör offentlig förvaltning. Ett exempel är Stockholm stad som nyligen omorganiserade en enhet för nationella minoritetsfrågor och behövde hjälp att översätta personalens titlar till finska”.

Sverigefinskt samarbete

Att ta fram ordlistor med olika samhällsteman som skola, juridik och medicin är också en stor del av deras uppdrag, just nu pågår arbetet med att ta fram en biblioteksordlista.

”Vi ger också ut språktidskriften Kieliviesti, skriver språkspalter i sverigefinskt media och svarar på språkfrågor i radioprogrammet Kielipuoli i Sveriges radio”, säger Henna Leskelä och fortsätter:

”I den finska språkvården strävar vi efter att hålla finskan här i Sverige nära finskan i Finland. Bland annat genom att samarbeta med Institutet för de inhemska språken i Finland.”

Språkseminarium om nyord

Förra året fyllde den sverigefinska språkvården 40 år, vilket firades med ett välbesökt jubileumsseminarium. Olika seminarier är något som språkvårdarna arrangerar årligen och tidigare i mars skedde årets språkseminarium i finska.

”Det handlade bland annat om klarspråk och nyord”, berättar Riina Heikkilä.

Läs mer

Minoritetsspråk: Suomi (finska)

Rådgivning: Minoritetsspråk

Publikationer:

Språkpolitik: Minoritetslagen