"Vi ger djuren liknande namn som våra barn"

Inblicken. Om du ropar på Molly eller Sigge är chansen lika stor att det kommer två hundar som två små barn. Men vad säger egentligen namnen om vår syn på djur? Det undersöker man bland annat i projektet Djurnamn i Sverige.

En katt ligger på rygg i en soffa och sträcker på sig

”Man har alltid kunnat ge personnamn till djur men i dag kan vi se att vi ofta ger djuren liknande namn som vi ger våra barn”, säger Katharina Leibring som forskar om både personnamn och djurnamn på Namnarkivet i Uppsala.

I projektet Djurnamn i Sverige undersöker hon vilka djurnamn som är vanligast, varifrån namnen hämtas och vad namnen kan säga om vår syn på djur. Hon tittar även på hur utvecklingen sett ut de senaste tvåhundra åren i Sverige.

Från vakthund till familjemedlem

Katharina Leibring berättar att de vanligaste hundnamnen i Sverige är Sigge och Molly, båda populära barnnamn. Förr, när hunden var mer av ett nyttodjur, fick den oftare namn efter egenskaper eller utseende. Hurtig, Munter, Trogen eller Snälla var till exempel vanliga brukshundnamn i slutet på 1800-talet. Man kunde också ge hundarna namn som speglade deras funktion, en jakthund kunde till exempel kallas för Klinga eller Träff.

”Vad vi döper våra djur till säger något om vår relation till dem och om hur vi lever. Hunden har i stor utsträckning gått från att vara en brukshund till att bli en familjemedlem som finns med i hemmet, då blir det mer naturligt att ge hunden namn därefter.”

Hundnamnen kommer först

Namntrender går i cykler och man brukar säga att det ungefär tar tre generationer för ett förnamn att bli populärt på nytt. Katharina Leibring tipsar om att man kan kika på aktuella hundnamn om man är nyfiken på vad som senare kan bli trendigt bland nyfödda.

”Namn som är helt ute bland människor kommer ofta igen först som hundnamn. Omoderna förnamn som Lennart och Gösta ökar till exempel bland hundar just nu, så det dröjer nog inte länge förrän vi börjar döpa bebisar till de namnen igen.”

Pelle, Måns och Findus

Att uppkalla sällskapsdjur efter fiktiva djur eller kända personer är också populärt. Kattnamn som Måns och Pelle är ständigt aktuella, likaså Findus och Simba.

”Vi lånar även namn från kända personer. Katterna kan heta Messi eller Figo och hundarna till exempel Tyson och Zorro. Det handlar nog om att namnen ligger nära till hands och att vi är lite bekväma när vi ska döpa våra djur”, säger hon.

Nytt forskningsområde

Katharina Leibring har ägnat sig åt djurnamn av och till i 20 år. I höst medverkar hon med ett kapitel om djurnamn i den internationella Oxford Handbook of Names and Naming och så arrangerar hon bland annat ett symposium om getter tillsammans med det tvärvetenskapliga husdjurs- och sällskapsdjursseminariet vid Uppsala universitet.

”Djurnamn är ett område inom namnforskningen som är relativt nytt och just nu håller vi på att bygga upp kunskap. Det är ett ämne som berör och som väcker stort intresse och det vore roligt om fler valde att ägna sig åt det”, säger hon.