Vieno

Vieno föddes år 1936 i Savolax i Finland. I samband med andra världskriget evakuerades hon och hennes lillebror till Sverige.

Porträtt.

Vieno tillsammans med pappa Pekka, mamma Anna och sina yngre syskon i Lapinlahti, Finland sommaren 1940. Foto: Privat.

Vieno och hennes lillebror kom till Sverige som krigsbarn från Finland år 1942. Under krigsåren förlorade hon båda sina föräldrar, och stannade kvar i sin fosterfamilj i Sverige efter kriget.

Min lillebror och jag åkte till Sverige som krigsbarn i april 1942 och hamnade hos flygarfamiljer i Ljungbyhed. Nu efteråt frågar jag mig hur man kunde placera barn från krigets Finland i en by där krigsflygplanen flög sex dagar i veckan. Jag var mycket rädd och satt under köksbordet med en potta på huvudet. Vi skulle stanna tre månader i Sverige för att äta upp oss, men vår mamma fick tbc, så jag kom aldrig tillbaka till Finland. Sommaren 1943 skrev mamma och bad att vi skulle komma hem och säga adjö innan hon dog, men det fick vi ej. Jag trodde att det var våra fosterföräldrar som hindrade oss att åka, men långt senare har jag hittat ett brev på Riksarkivet i Stockholm från landshövdingens fru i Kristianstad. Hon skrev att om vi åkte till Finland så fick vi ej komma tillbaka. (Som nioåring fick min bror återvända fastän han inte hade något att återvända till.)