Rakel

Rakel föddes i Österrike och flydde till England på slutet av 1930-talet och senare vidare mot dåvarande Palestina. Hon bodde också i Iran och i Frankrike innan hon på mitten av 1950-talet flyttade till Sverige.

I samband med kristallnatten i november år 1938 greps Rakels pappa och skickades till ett koncentrationsläger. Rakel och hennes syster fick möjlighet att fly till England. Här berättar Rakel om förberedelserna inför flykten, och resan till England:

Där stod jag dag efter dag, vecka efter vecka tills vi slutligen fick våra pass. Under tiden blev min syster sjuk i magvärk och feber. Doktorn kunde inte finna anledningen och vi förstod att vi var tvungna att ta henne till sjukhus. Men sjukhusen tog inte emot judar, inte ens judiska barn. Till slut fann vi en plats med nunnorna som ändrade hennes namn när de tog in henne. Då hade en blindtarm brustit och hennes liv var i fara. Lyckligtvis återhämtade hon sig med nunnornas utmärkta hjälp.

Det var också ganska spännande när vi åkte från Wien genom Tyskland och genom Holland. Och i Tyskland så gick SS, de gick fram och tillbaka och tittade på oss. Jag var äldsta flickan, fjorton och ett halvt år, inte ens femton. Som hade hand om en grupp flickor. Och så var det en sjuttonårig pojke som hade hand om pojkarna. Och vi var så rädda. Jag kommer ihåg vi satt sådär. Dom mindre förstod ingenting men vi stora. Så vi växlade blickar, den där pojken och jag. Och så kom vi över gränsen till Holland och där stod det Quaker-kvinnor med varm apelsin­juice. Det var det bästa jag någonsin smakat i mitt liv. Du vet det var sådär, när jag tänker tillbaka så gråter jag nästan. Och vi allihop, och vi spottade tillbaka till Tyskland.

Ett par år senare kunde hela familjen återförenas i dåvarande Palestina. Senare flyttade Rakel och hennes man till Iran och därefter bodde de en tid i Frankrike. På mitten av 1950-talet flyttade de till Stockholm där Rakel bodde kvar i över 60 år.