Per Markus

Per Markus föddes år 1898 under en flyttning till sommarvistet i Norge. Som vuxen tvångsförflyttades han till Ubmeje, Tärnaby.

Porträtt.

Per Markus Bals fotograferad i samband med Sameriksdagen i Arvidsjaur år 1937. Foto: Göte Haglund, Västerbottens museum.

Per Markus familj tillhörde de samer som bodde i Lainiovuoma och varje sommar brukade flytta med sina renar till ön Senja, vid Norges kust. I samband med flyttningen till Norge år 1898 föddes Per Markus och det bidrog till att familjen stannade kvar på platsen och blev fiskare.

Som vuxen gifte sig Per Markus med Anna och de bosatte sig i Silkkimuotka. När hon dog i barnsäng anmälde sig Per Markus till de pågående tvångsförflyttningarna och flyttades via Jokkmokk till Ubmeje, Tärnaby.

Vi flyttade västerut och kom till Jokkmokk, men där så fick vi inte vara ifred. Jag hade tänkt mig att stanna i Jokkmokk och jag sa att jag flyttar inte härifrån. Här har jag min mosters söner som hjälper mig. Men då kom polisen och hotade att om jag inte flyttade vidare så skulle de med tvång flytta vidare med betalda drängar och bevakningspersoner som skulle betalas av mig. De skrämde mig så jag var tvungen till att flytta vidare västerut.

Det var polisen, tillsynen skulle guida. Ja de guidade men jag var tvungen till att driva renarna själv till Primusudden i Umfors. Det gick nog bra att flytta med renarna, men det var sorgligt. Tjänstemännen lurade oss hela tiden om att vi ska få hjälp. Vilken hjälp? Ja, frakt av material och hjälp med bevakningen av renarna. Den första materialfrakten gick bra, det gjorde den. Men hjälp med bevakningen av renarna såg vi inte skymten av. Vi var tvungen att bevaka hela tiden för renarna ville tillbaka norrut. En gång så smet renarna, så vi vände. Vi hann inte ikapp ledarrenarna förrän efter två mil. De vände hemåt. För oss tog det ett och ett halvt dygn att få tillbaka hela renhjorden.