Jennifer

Jennifers farföräldrar emigrerade från Sverige till Minnesota i början av 1900-talet. För henne har det svenska arvet alltid varit närvarande.

Porträtt.

Jennifer tillsammans med sin pappa Kenneth. Foto: Privat.

Jennifer är född i Minneapolis, USA. Hennes farföräldrar emigrerade till Amerika från Jämtland och Dalarna i Sverige år 1901 och 1906. Som vuxen fick Jennifer möjlighet att själv besöka sina farföräldrars födelseland.

Jag har alltid drömt om att åka till Sverige, men trodde aldrig att det skulle bli av. Men förra året när min yngsta dotter var utbytesstudent i London så bestämde hon sig på egen hand för att besöka Sverige, och min mamma uppmuntrade mig att följa med. Då plötsligt var det som att allt föll på plats. Jag och min dotter bokade flyg för att mötas i Oslo och där hyrde vi en bil för att köra till Sverige. Målet var att se de platser som jag läst om i min farfars berättelser, att röra jorden där mina förfäder bröt mark och där generationer föddes och växte upp, och att få kontakt med släktingar som jag träffat när de besökte Amerika. Det var en kort resa. Jag hade bara tre hela dagar i Sverige, men Victoria och jag utnyttjade dem väl och hade en fantastisk resa! Av en ren tillfällighet träffade jag tre nya släktingar i mitt familjeträd, och upptäckte att både min farfars och min farmors barndomshem finns kvar i familjen.

Jag besökte huset där min farmor föddes, och det är i stort sett bevarat från den tiden. Att sitta på verandan till det hus där hon föddes och föreställa sig hur hon lekte i trädgården som barn, hur hon satte barkbåtar i ån som går genom ägorna – det var otroligt. Jag kunde känna farmors närvaro, och min pappas, så starkt den dagen.

På Rörelsekartan kan du också läsa om Jennifers pappa Kenneth: https://irorelse.isof.se/kenneth Länk till annan webbplats..