Allan

Allan föddes i Ängelholm år 1943. Under sina barn- och ungdomsår bodde han i, och flyttade mellan, flera olika läger i Sverige.

Bröllopspar i festmiljö.

Allan tillsammans med sin fru Marianne på deras bröllopsdag i september år 1965. Foto: Uppsala-Bild, Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND).

Allan föddes år 1943 i ett romskt läger i Ängelholm. Liksom många andra romer vid den här tiden levde Allan och hans familj ett kringresande liv. Resandet var påtvingat, en ständigt pågående migration, eftersom romer ofta inte fick stanna någon längre tid på samma plats

Att vi reste från by till by och där var det väl lite besvärligt, pappa och mamma, för att de fick ju inte stanna så länge på byarna då, att då kom ju fjärdingsmannen och tyckte vi skulle flytta till nästa kommun. Det var ju, min uppväxt var ju lite jobbig kan man tänka sig. Det var ju ingen fast, när man är liten, som man nu kanske har en fast boplats, men, vi reste ju i princip tills vi kom till Stockholm.

I slutet av 1950-talet inrättade Stockholms stad Skarpnäckslägret där romer fick bo i väntan på fasta bostäder. Dit förflyttades Allan och hans familj i oktober 1959.

Då var det ju en pump, nån slags pump, man kunde gå dit och hämta vatten, men det hände ju att vi fick hämta vatten på en bensinmack med dunkar, det hände, för det var ju väldans besvärligt helt enkelt, och den här pumpen om man säger då, den kunde ju frysa till, då var det stopp på vatten. Ja och så våra mammor då, var ju ändå tvungna att tvätta även om det var vintern, ute i stor balja och värma upp vatten med en sån här bräda, tvättbräda. Så att när man tänker så, så, hur klarade sig våra föräldrar, dom var väldigt, väldigt duktiga, måste dom ha vart, att klara det.

Skarpnäckslägret tömdes i slutet av 1963 och då fick familjen en lägenhet i Hökarängen.