Tvåmetersregeln

Uttrycket tvåmetersregeln är rent beskrivande, och förstås inte alls nytt. Men när det används som ett nytt begrepp för hur vi bör hantera smittspridning i samhället kan det ändå ses som ett nyord.

Ingen lär väl ha missat vad tvåmetersregeln innebär? Att vi bör hålla minst två meters avstånd till andra människor för att undvika droppsmitta. Men är det ett nytt ord? Alla ingående delar är ju gamla och välkända, och man har väl alltid kunnat sätta ihop dem på detta sätt? Och nog har det funnits olika regler i sammansättningar med olika avstånd tidigare, till exempel i sportsammanhang? Jo, men eftersom ordet kommit att bli känt för alla i just denna betydelse kan det ändå förtjäna sin plats bland nyorden i coronans spår.

Språkvetare brukar tala om att uttryck lexikaliseras, det vill säga att de med tiden får en särskild innebörd som har ett större innehåll än den språkliga ytan antyder. Det är det som hänt med den aktuella tvåmetersregeln, som samtidigt blivit ett särskilt begrepp för hur vi bör hantera smittspridning i samhället. Kanske är det ett förhållningssätt vi kommer att tillämpa gentemot varandra även när den värsta coronasmittan lagt sig – och när det dyker upp nya pandemier i framtiden. Det fasta uttrycket tvåmetersregeln skiner igenom också i alla översättningar av det på en mängd språk som framför allt 1177 gått ut med genom sina kampanjaffischer: the 2 meter rule, 2 metrin sääntö, la regla de los 2 metros och så vidare.

Hur skriver man då sådana här sammansättningar? Om man skriver hela uttrycket med bokstäver uppstår inga problem, då blir det tvåmetersregeln i ett ord. Det är också vår rekommendation för sådana här etablerade sammansättningar. Om man i stället väljer att inleda med siffran 2 skrivs sammansättningen 2-metersregeln (jämför 30-årsjubileum, 8-timmarsdag, 96-procentig). Om man vid utrymmesbrist skulle vilja förkorta enheten för meter blir det 2 m-regeln (på samma sätt som 10 ml-bägare, 100 W-lampa). Om du är osäker på skrivsätttet är det enklast att formulera om: Håll två meters avstånd till närmaste medmänniska!

Men hur långt är då två meter? Det är kanske inte alltid så lätt att bedöma. Därför vill vi också uppmärksamma den språkliga och dialektala kreativitet som nu används för att illustrera detta avstånd. I Skåne exemplifierar man med fem stora spettekakor eller två rullebörar (skottkärror), på Gotland pratar man om tei sma pinnsvein (tio små igelkottar) och i Arjeplog är fem rödingar, en stor älg eller en snöskoter av modell 2019 Arctic cat ZR 120 adekvata jämförelser.

Exempel på lokal kampanj för ”Två meter är längre än du tror”: