Vanliga frågor och svar på isof.se

För att du snabbare ska få svar på vanliga frågor som vi får har vi skapat en frågebank där du hittar frågor och svar inom olika expertområden. Här beskriver vi hur frågebanken fungerar.

Det är dagligen många som hör av sig till oss med frågor som rör språk och kultur i Sverige. Ibland är det privatpersoner eller föreningar som vill veta mer om bakgrunden till ett ortnamn, ett personnamn eller en tradition i Sverige, andra gånger är det journalister som vill att vi medverkar som experter i tv, radio eller tidningar. Vi får också många frågor från yrkesverksamma om till exempel svenska, klarspråk, teminologi, personnamn och ortnamn.

I frågebanken Vanliga frågor och svar har vi samlat de frågor som vi ofta får och svarar på, så att du snabbt kan ta till dig av informationen. Svaren i vår frågebank är ganska korta och övergripande och ofta har vi med länkar till mer läsning i exempelvis kunskapsbanker, vägledningar eller publikationer.

Filtrera efter expertområde

Du kan enkelt filtrera i frågebanken så att du endast ser frågor och svar inom till exempel expertområdet dialekter. När du gjort din filtrering syns alla frågor inom det expertområdet, men du kan även välja att filtrera ytterligare utifrån de olika underkategorier som presenteras på sidan.

Bild som visar frågebanken på Isofs webbplats.

Så här ser det ut när du kommer in i frågebanken på nya isof.se.

Använd sökfunktionen

Istället för att filtrera kan du direkt söka på ett ord eller ett visst ämne i ett sökfält, så får du upp träffar för ditt sökord.

Bild som visar söket i frågebanken på Isofs webbplats.

Så här ser det ut när du använder söket i frågebanken på nya isof.se.

Spana in våra andra luckor i lanseringskalendern!