Kunskapsbanker på isof.se

Vad är du nyfiken på att lära dig mer om? I våra olika Kunskapsbanker hittar du en massa spännande information och du får både en introduktion till samt kan fördjupa dig inom ett ämne. Här lyfter vi fram några av dem.

Vi vill bidra till ett lustfyllt lärande och ge alla möjlighet att ta del av den kunskap som vi samlar in och bygger upp om språk och kultur i Sverige. Kunskapsbankerna är ett nytt inslag hos oss där vi utifrån ett tydligt tema berättar grundläggande och ger fördjupad kunskap inom ett eller flera av Isofs expertområden. Innehållet är tänkt att hålla på lång sikt, med utrymme för vissa uppdateringar eller nya upplagor. Vissa kunskapsbanker är väldigt omfattande medan andra är lagom stora.

Lär dig mer om nyord

Lär dig mer om nyord är en kunskapsbank om nya ord i svenskan och andra språk. Här kan du hitta årets nyordlista samt nyordslistor från de senaste 35 åren. Du får också lära dig vad nyord är, vem som godkänner alla nya ord och hur de hamnar i ordböckerna. 

Lär dig mer om svenska dialekter

Lär dig mer om svenska dialekter är en kunskapsbank om dialekter och språklig variation i Sverige. Här kan du utforska Sveriges dialekter, från Lappland till Skåne. Du får också lära dig vad dialekter egentligen är för något och vad som är skillnaden mellan dialekt och språk, och mycket mer.

Lär dig mer om årets namn och händelser

Vem har namnsdag i dag, när infaller pesach, och varför firar vi egentligen jul? Lär dig mer om årets namn och händelser är en kunskapsbank där du kan klicka dig runt i vår almanacka och lära dig massor om årets namn (namnsdagar) och händelser (högtider, traditioner och viktiga dagar). Vi bearbetar innehållet och utökar kontinuerligt vår almanacka med fler händelser.

Lär dig mer om väsen i folktron

Lär dig mer om väsen i folktron är en kunskapsbank om folktrons väsen i går och i dag. Här kan du dyka ner i väsengalleriet och lära dig om allt från bäckahästen till zombies. Vi berättar också om skrämselväsen, väsen i populärkulturen, väsen på nätet och annat spännande.

Lär dig mer om personnamn i Sverige

Lär dig mer om personnamn i Sverige är en kunskapsbank om namn och namnskick genom tiderna. Här berättar vi om förnamn, efternamn, mellannamn och smeknamn, om våra namnsdagar i almanackan och mycket mer intressant kunskap om vårt namnskick i Sverige.

Lär dig mer om språkpolitik och språklagar

Alla i Sverige ska ha rätt till språk. Det är ett av de fyra överordnade målen för svensk språkpolitik. Lär dig mer om språkpolitik och språklagar är en kunskapsbank om minoritetsspråklagen, språklagen och språkpolitiskt arbete på Isof och i Sverige.

Levande traditioner

Levande traditioner är en nationell förteckning över immateriella kulturarv i Sverige. Arbetet med förteckningen sker inom ramen för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. I förteckningen kan du läsa om de traditioner som just nu finns med på förteckningen och lära dig mer om det kulturarv som finns överallt i Sverige men som inte går att ta på, nämligen det immateriella kulturarvet.

Spana in våra andra luckor i lanseringskalendern!