Arkivtjänster på isof.se

Vi har stora arkivsamlingar inom dialekter, folkminnen och namn i Sverige. För att du lättare ska kunna hitta och ta del av dessa arkivskatter har vi digitaliserat arkivmaterialet och samlat det i flera olika tjänster. Här beskriver vi några av dem.

Det vi kallar digitala arkivtjänster är tjänster som ger dig möjlighet att hitta digitalt arkivmaterial ur våra samlingar, till exempel om ortnamn, personnamn, dialekter eller väsen och folktro. Vi har både karttjänster där du utifrån en karta kan hitta arkivmaterial från Sveriges olika håll, samt arkivsöktjänster som inte är kartor, där du kan söka på till exempel ortnamn för att hitta arkivmaterial. Några av våra populäraste arkivtjänster är Sägenkartan, Matkartan, Dialektkartan och Ortnamnsregistret. Här beskriver vi dessa tjänster lite närmare.

Sägenkartan

I Sägenkartan kan du läsa äldre berättelser om jättekast men också om häxor, näcken samt möten med tomtar, varulvar och självaste Djävulen. Kartan innehåller omkring 10 000 arkivuppteckningar om sägner från Sverige, Finland och Norge.

Matkartan

Matkartan är en digital arkivtjänst som är kopplad till Isofs kunskapsbank om traditionell matkultur i Sverige: Matkult.se Länk till annan webbplats.. I kartan kan du hitta arkivmaterial med beskrivningar, föreställningar och berättelser om traditionell matkultur från hela Sverige. Du hittar även alla recept från den kokbok som finns på Matkult.se.

Dialektkartan

I Dialektkartan kan du navigera dig runt i Sverige och söka bland hundratals inspelade dialekter i Isofs samlingar. Materialet kom till mellan åren 1935–1970 då forskare åkte runt i Sverige med ambitionen att dokumentera talspråk, men resulterade i något mer än så. Människorna som intervjuades berättar om arbetet inom lantbruket, vilka redskap och metoder som användes, men också om hur man i trakten firade olika högtider.

Ortnamnsregistret

Ortnamnsregistret består av cirka 3,7 miljoner inskannade och registrerade arkivkort som har ordnats geografiskt efter län, härad och socken. Arkivtjänsten innehåller uppgifter om ortnamnens äldsta belägg och deras uttal och innehåller även stora samlingar av namn från Åland och Estlands svenskbygder.

Spana in våra andra luckor i lanseringskalendern!