Folke – vår digitala arkivtjänst växer

Den 25 januari kl. 17.00 håller Fredrik Skott och Kamilla Kärrstedt i ett digitalt seminarium där den digitala arkivtjänsten Folke sök (och nyheten Folke forska!) kommer att presenteras.

En Sverigekarta med små prickar på.

I januari 2022 lanserades den digitala arkivtjänsten Folke sök, framtagen av Isof och Nationella Språkbanken. Folke sök är en digital arkivtjänst innehållande tusentals folkminnesuppteckningar som går att söka i, ladda ned men också transkribera (skriva av). Uppteckningarna är insamlade under 1900-talets första hälft, och berör 1800-talets berättartraditioner och föreställningsvärldar, årets högtider och livets festseder, vardagsliv på landsbygden och i städerna.

Under året som gått har arkivtjänsten Folke sök utvecklats och uppdateras med mer material, och digitaliseringsarbetet pågår ständigt. Samtidigt har medborgarforskning lett till över 4000 transkriberade folkminnesuppteckningar. Under 2023 kommer mycket att hända – exempelvis kommer Folke sök att uppdateras med dialektinspelningar! På så vis kommer Folke sök inte enbart innehålla skriftligt material, utan också ljudande.
En till stor nyhet är att Folke växer. Folke forska, en arkivtjänst med fler avancerade sökfunktioner, lanseras under detta tillfälle. Tjänsten presenteras och dess funktioner visas.

Välkomna att delta i detta digitala seminarium!

Fakta

Tid: 25 januari, kl. 17.00

Plats: Digitalt via Zoom. Zoomlänk: https://uu-se.zoom.us/j/61178875608 Länk till annan webbplats.

Webbplats: Eventets Facebooksida Länk till annan webbplats.

Anmälan: Ingen anmälan behövs.

Evenemang av Folkminnen Länk till annan webbplats.