• Huvudmeny

3. Kan en myndighet vara rolig?

Är det okej för myndigheter att skoja till det i sociala medier? Eller är det rent av olämpligt? Det här avsnittet av Svenskan i samhället handlar om att kombinera klarspråk med humor i myndighetskommunikation.

Avsnitt tre av Svenskan i samhället bjuder på ett panelsamtal från klarspråkskonferensen Klarspråk 2020. De samtalande är fyra experter på begriplig – och ofta rolig – myndighetskommunikation. Frågor som diskuteras är bland annat hur det rent praktiskt går till när humor blir en del av myndighetskommunikationen, om det gör något att humorn kan bli exkluderande och om det finns svårigheter med att vara rolig och samtidigt uppfylla sitt myndighetsuppdrag?

Medverkar gör Magdalena Westin Piotrowska, intendent och verksamhetsutvecklare på Livrustkammaren. Hon är också högst delaktig i arbetet med museets nu mycket populära konton på sociala medier. På såväl Instagram som Facebook och Twitter har de med hjälp av bland annat sketcher, mems och tv-spelskopplingar kommunicerat Sveriges kungliga historia.

Med från Finland är Kati Kalliomäki, kommunikationschef på Skatteförvaltningen i Finland. Kati och hennes kollegor har gjort myndighetens Instagramkonto till en viral succé med gulliga hundvalpar och karaktärer som Skatteviskaren och Epic tax guy. Allt för att sprida information om Skatteförvaltningen och uppmuntra människor att sköta sina skatteärenden digitalt.

Maria Pippi Fremer, språkvårdare och forskare på Institutet för de inhemska språken i Finland, har forskat om tilltal och ton i myndighetskommunikation. I sin forskning har hon undersökt något som kan ses som föregångare till sociala medier, nämligen husmorsfilmer och andra informationsfilmer från olika perioder under 1900-talet. Hennes forskning visar bland annat hur tilltalet har förändrats de senaste hundra åren, från att vara tydligt fostrande till att myndigheterna bli du och vi med medborgarna.

Panelsamtalet modereras av Lena Lind Palicki, universitetslektor i svenska vid Stockholms universitet och som tidigare var språkvårdare vid Språkrådet. Även Lena är väl insatt i ämnet, då även hon i sin forskning undersökt tilltal och ton i myndighetskommunikation.

Isofs egna klarspråksexperter Gabriella Sandström och Ingrid Olsson delar också med sig av hur Språkrådet ställer sig till användandet av humor i myndighetskommunikation, och berättar mer om hur de tänker kring Språkrådets populära twitterkonto @sprakradgivninglänk till annan webbplats.

Lyssna på avsnittet

Du kan lyssna på podden Svenskan i samhället på flera olika sätt, även direkt på den här sidan med spelaren nedan.

Svenskan i samhället finns på flera olika poddplattformar och i olika poddappar. Sök på Svenskan i samhället på valfri plattform eller app för att hitta avsnittet.

Avsnitt 3. Kan en myndighet vara rolig? i appen Podcaster/Itunes/Iphonelänk till annan webbplats

Avsnitt 3. Kan en myndighet vara rolig? på Spotifylänk till annan webbplats

Transkriberad version av avsnitt 3. Kan en myndighet vara rolig?

Uppdaterad 17 december 2020

Medverkande i avsnittet

Magdalena Westin Piotrowska är intendent och verksamhetsutvecklare på Livrustkammaren.

Katti Kaliomäki är kommunikationschef på Skatteförvaltningen i Finland.

Maria "Pippi" Fremer är språkvårdare och forskare på Institutet för de inhemska språken i Finland.

Lena Lind Palicki är universitetslektor i svenska vid Stockholms universitet, och har tidigare arbetat som språkvårdare vid Språkrådet.

Gabriella Sandström är språkvårdare på Språkrådet och expert på klarspråksfrågor.

Ingrid Olsson är språkvårdare på Språkrådet och expert på klarspråksfrågor.

Josefin Knave är webbredaktör på Isof.

Källor

Ljudupptagning från "Dag 8 av stängt museum. Det går bra. Vi kämpar på. Gustav II Adolfs död vid slaget vid Lützen 1632. Du behöver inte tacka." (instagraminlägg, 6 november 2020)länk till annan webbplats. @livrustkammaren, Instagram. Hämtat 7 december 2020.

Ljudupptagning från Fru Plotter, Fru Planér (husmorsfilm, 1951)länk till annan webbplats. Centrum för näringslivshistoria. Hämtad 7 december 2020.

Ljudupptagning från ASMR-Osku (instagraminlägg, 2018).länk till annan webbplats @verohallinto, Instagram. Hämtat 7 december 2020.

Ljudupptagning från "Hau hau. Täällä koronapennut calling." (instagraminlägg, 27 maj 2020)länk till annan webbplats. @verohallinto, Instagram. Hämtat 7 december 2020.