• Huvudmeny

16 juni 2019

Kärleksmagitricken du inte visste fanns

Sommaren är här och känslorna är all over the place! I tv-rutan har vi bönder som letar fruar och makar, bacheloretter som delar ut rosor och ungdomar som lever runt i paradishotellet. Alla är på jakt efter kärleken, men det är inte alltid en så himla kär lek. Faktum är att det ofta är rätt jobbigt, läskigt och tröttsamt. Varför inte prova gammal hederlig kärleksmagi för att få snurr på karusellen?

Tycker du att det låter dammigt och gammaldags med kärleksmagi? Det är det inte. Du har säkert redan ägnat dig åt kärleksmagi, medvetet eller omedvetet. Har du undvikit en A-brunn för att istället gå på en K-brunn? Sovit med sju blommor under kudden? Reagerat över att tårtbiten har fallit omkull på fatet? Läst veckans horoskop? Lekt älskar-älskar inte med blombladen på en prästkrage? Ja, det här är bara några av många exempel på hur kärleksmagin fortfarande finns runtomkring oss.

För dig som har tröttnat på Tinder har vi rotat runt i arkiven och hittat flera olika trick, besvärjelser och ritualer för att hitta kärleken – eller bli av med den. Nu är midsommar på ingång och det är ett gyllene tillfälle att praktisera kärleksmagi, särskilt när det gäller att ta reda på vem som är ens drömpartner. Annars är torsdagar och midnatt säkra kort för kärleksmagi, liksom nakenhet, salt mat och någon droppe blod.

Hur vet jag vem som är min drömpartner?

Först av allt behöver du ta reda på vem som är dina drömmars partner, och det kan ju vara svårt nog.

1. Ställ skorna under sängen

Ställ skorna i T-form under eller bredvid sängen och läs ramsan: ”Jag ställer mina skor i T, och önskar i drömmen min käraste få se”. Sussa sen sött så ska du få se att din käraste dyker upp i drömmen. Allra bäst fungerar skotricket på en torsdagskväll eller på midsommarnatten.

2. Nakenchock i farstun

Ta av dig kläderna och sopa förstugan tre varv baklänges och motsols (det går säkert bra att sopa hallen också, men undvik att använda robotdammsugare). Den förste som kommer in genom dörren är din drömpartner. Ett annat knep i samma genre är att gå till en korsväg naken och den första som kommer gående mot dig är den du ska gifta dig med.

3. Käka drömgröt

Laga i ordning drömgröt en torsdagskväll. Drömgröt är alltså vanlig gröt men med väldigt mycket extra salt (du kan på samma sätt göra drömpannkakor, drömkakor eller drömsill). Sätt dig på en tröskel eller på ”något du aldrig förr har suttit på” och ät upp gröten och på natten kommer du att drömma om din tillkommande. För den som saknar trösklar funkar det lika bra att under tystnad gå till en korsväg och äta den där. Satsar du på drömsill kan det vara en god idé att äta den baklänges (börja med stjärten).

Gulnat arkivkort med maskinskriven text: "Frieri och bröllop. Om töserna ville ha reda på vilken fästman de skulle få, skulle de göra drömpannekaka. De skulle vara tre töser om att göra den. Min mor hade varit med om det en gång. De gjorde pannekaka utav mjöl och salt och vatten. Det skulle vara mycket salt i. Och om de då åt den skulle de drömma om vatten på natten. Jag kommer inte ihåg om det var den blivande fästmannen som skulle komma och ge dem detta i drömmen, men det händer allt att det var så. Men mamma och de andra töserna de drömde bara lite jål, så att det var inte något med det".

Berättat i Botilsäter socken i Värmland år 1932. Arkivuppteckning: 4293, s. 1.

Avskrift

Frieri och bröllop. Om töserna ville ha reda på vilken fästman de skulle få, skulle de göra drömpannekaka. De skulle vara tre töser om att göra den. Min mor hade varit med om det en gång. De gjorde pannekaka utav mjöl och salt och vatten. Det skulle vara mycket salt i. Och om de då åt den skulle de drömma om vatten på natten. Jag kommer inte ihåg om det var den blivande fästmannen som skulle komma och ge dem detta i drömmen, men det händer allt att det var så. Men mamma och de andra töserna de drömde bara lite jål, så att det var inte något med det.

Hur snärjer jag kärleken?

Då återstår att få drömpartnern kär i dig, och det är här vi kommer in på de tunga grejerna. Hej då, spådomar och fluffiga drömmar – nu är vi inne på svart magi. Det här med svart magi är ju förstås lite tveksamt. Men vad gör man inte för kärleken?

1. Äpple i armhålan

Lägg ett äpple i vänster armhåla och låt det ligga där en stund så att det marineras i svett och blir riktigt mjukt och varmt. Bjud sedan den du vill ska bli kär i dig. Det ska även fungera med en sockerbit eller en påse karameller. Ett alternativ till armhålan kan vara att skära dig i fingret och stryka tre droppar blod på äpplet/karamellerna/sockerbiten innan du bjuder bort dem.

2. Blodspetsad dryck

Smuggla ner några droppar mensblod i någon väl vald dryck (till exempel kaffe) som du sedan bjuder din kärlek på. Om du, eller ditt kärleksföremål, är kräsmagad går det säkert lika bra med ketchup.

3. Grodben på ryggen

Ta ett grodben och dra det efter ryggen på den du vill snärja, då skrapar du den personens kärlek till dig och personen blir kär i dig. Kom ihåg att du måste dra grodbenet uppifrån axlarna och nedåt (drar du åt andra hållet blir det motsatt verkan – du skrapar kärleken från dig). Vi förordar här att man låter de levande grodorna ha sina ben ifred och i stället väljer en leksaksgroda.

Gulnat arkivkort med handskriven text: "Om man tog ett grodben, och skrapade den person som man ville ha till maka nerefter ryggen med detta så blev denne alldeles övermåttan kär i en. Man skrapade dennes kärlek till sig, trodde man. Men man måste noga komma ihåg att man skrapade nerefter ryggen, åt sig, och ej uppefter ryggen från sig, ty gjorde man detta så skrapade man därmed också personens kärlek ifrån sig och då kunde man aldrig tänka på att få honom, ty det verkade ganska kraftigt på vilket håll man än drog."

Berättat i Bohuslän år 1924. Arkivnummer: 1064, s. 4.

Avskrift

Om man tog ett grodben, och skrapade den person som man ville ha till maka nerefter ryggen med detta så blev denne alldeles övermåttan kär i en. Man skrapade dennes kärlek till sig, trodde man. Men man måste noga komma ihåg att man skrapade nerefter ryggen, åt sig, och ej uppefter ryggen från sig, ty gjorde man detta så skrapade man därmed också personens kärlek ifrån sig och då kunde man aldrig tänka på att få honom, ty det verkade ganska kraftigt på vilket håll man än drog.

Hur blir jag av med odågan?

Kanske var inte Drömpartnern så drömmig trots allt? I dag pratas det en del om att ghosta, men det känns ju sådär kreativt. Kärleksmagin erbjuder bättre alternativ!

1. Katt-trick

Gå hem till personen du vill ska sluta vara kär i dig. Hälsa inte när den öppnar dörren utan gå direkt fram till kattskålen och drick upp allt vatten. Det här fungerar visserligen bara om personen i fråga har katt, men det är möjligt att det fungerar även med andra husdjur. Prova gärna!

2. Hatt-trick

Be någon att lägga en hatt mellan dig och personen du vill bli av med. Då ska kärleken slockna. I många arkivberättelser används också gravjord på samma sätt, "... tills döden skiljer oss åt ...", men gravplundring är inget vi vill uppmuntra så här förordar vi starkt hatt-tricket.

3. Fotsvettsdrink

Om du själv blivit utsatt för kärleksmagi kan du enkelt bryta förtrollningen. Ta på ett par nya skor och gå tills du blivit svettig om fötterna. Sedan tar du av dig skorna, häller vin eller öl i dem och dricker upp det. Du blir garanterat ensam inom den närmaste framtiden.

Gulnat linjerat papper med maskinskriven text: "Om de har förtrollat dig så du får häftig kärlek till en person, ta på dig ett par nya skor, gå tills du blir svettig om fötterna ta då av dem och slå i dem öl eller vin skvalpa om det och drick. Från den stunden tål du inte se den person som förtjusat dig".

Berättat i Västra Vingåker socken i Södermanland år 1932. Arkivnummer: 4294, s. 1.

Avskrift

Om de har förtrollat dig så du får häftig kärlek till en person, ta på dig ett par nya skor, gå tills du blir svettig om fötterna ta då av dem och slå i dem öl eller vin, skvalpa om det och drick. Från den stunden tål du inte se den person som förtjusat dig.

Det var dagens kärlekstips från oss på Isof. Har du testat något av dessa knep någon gång? Eller någon annan kärleksmagi? Kommentera gärna!

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Uppdaterad 19 juni 2019

  Läs mer om kärleksmagi!

  Folkminnesarkiven berättar: Kärleksmagi genom tiderna

  Inblicken: Kärleksmagi på 1800-talsvis