• Huvudmeny

Nordiskt runnamnslexikon

Nordiskt runnamnslexikon förtecknar alla egennamn som förekommer i runinskrifter från vikingatiden, både i och utanför Norden.

Hämta som pdfPDF (pdf, 1.7 MB)

Författare: Lena Peterson

Utgivningsår: 2007 (femte upplagan)

Lexikonet omfattar ca 1 500 namn på personer, över hundra ortnamn och därutöver namn på gestalter från nordisk mytologi och kristendom. Personnamnens ursprung och betydelse förklaras liksom vad olika enskilda namnleder betyder. I lexikonet framgår i olika tabeller även vilka namn som förekommer oftast, var de olika namnen är belagda och vilka sammansättningar som finns. Också hittills oförklarade belägg förtecknas för att inspirera läsaren till att bidra med nya tolkningar.

Lena Peterson är professor emerita i nordiska språk vid Uppsala universitet. Hon är en av de främsta kännarna i Norden av vikingatida runinskrifter och har publicerat en lång rad skrifter om dessa.

Läs mer

Uppdaterad 11 oktober 2018

Obs! Tillfälliga förändringar

Just nu gäller skärpta nationella råd och restriktioner som begränsar vår möjlighet att hantera bokbeställningar. Leveranstider dröjer längre tid än vanligt och vi har svårt att utlova exakta leveransdatum. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!