• Huvudmeny

Förnamn i Sverige - kortfattat namnlexikon

I lexikonform ges grundläggande upplysningar om ursprung, ålder, betydelse och frekvens för förnamn som bärs av fler än 400 personer i Sverige.

Författare: Eva Brylla

Utgivningsår: 2004

Även förekomst i de nuvarande rikssvenska och finlandssvenska namnlängderna anges. Här finns uppgifter om mycket gamla inhemska namn som Åsa och Ulf, om nya modenamn som Ronja och Moa samt om namn som har en kort historia i Sverige men en lång historia i andra länder, som Kevin, Zoran och Fatima. Sammanlagt behandlas drygt 1 300 namn samt ett antal varianter.

I ett inledande kapitel ges också en historisk översikt över namnskick och namngivningsprinciper, över namnen i almanackan samt en redogörelse för gällande lagstiftning.

Namn i almanackan

Webbplatsens Dagens namn i almanackan är baserad på boken Förnamn i Sverige. Här hittar du namnen i almanackans namnlängd, med en förklaring av vad namnet betyder, hur länge det har funnits och när förnamnet varit populärt. I almanackan kan du söka på namn efter datum. Här kan du även söka bland almanackans namn efter bokstav.

Uppdaterad 27 december 2019

Obs! Tillfälliga förändringar

Just nu gäller skärpta nationella råd och restriktioner som begränsar vår möjlighet att hantera bokbeställningar. Leveranstider dröjer längre tid än vanligt och vi har svårt att utlova exakta leveransdatum. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!