• Huvudmeny

Bebyggelsenamnens dynamik

NORNA-rapporter 97

Bebyggelsenamnens dynamik var temat för ett nordiskt namnforskarsymposium som anordnades i Lund i maj 2017. I denna rapport presenteras sju artiklar som bygger på de föredrag som hölls under symposiet.

Hämta som pdfPDF (pdf, 17.1 MB)Redaktörer: Kristina Neumüller & Elin Pihl (huvudred.), Sofie Laurine Albris & Jesper Hansen

Utgivningsår: 2019

Utgivare: Isof, i samarbete med NORNA-förlaget

Fem av artiklarna i den här NORNA-rapporten behandlar olika slags förändringar i bebyggelsenamnsskicket under skilda tidsperioder – allt från hur man kan skilja olika historiska lager av danska bebyggelsenamn från varandra, till hur man med hjälp av gatunamn har skapat en känsla av mindre områden i dagens Köpenhamn.

Man kan också läsa om namnen på -tved i Nordvestsjælland, om hur man kan kategorisera yngre norska bebyggelsenamn och om hur namnbyten och andra typer av förändringar kan återspeglas i ortnamnens skriftliga belägg.

Två artiklar utgår från den workshop om namn på -lev/-löv som hölls, och behandlar olika aspekter av detta ortnamnselementet utifrån danskt respektive svenskt material.

Uppdaterad 04 juli 2019

Obs! Tillfälliga förändringar

Just nu gäller skärpta nationella råd och restriktioner som begränsar vår möjlighet att hantera bokbeställningar. Leveranstider dröjer längre tid än vanligt och vi har svårt att utlova exakta leveransdatum. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!