• Huvudmeny

Svenskt ortnamnslexikon

Ett lexikon som behandlar mer än 6 000 olika namn på städer, kommuner, sjöar, berg och andra platser i Sverige.

Redaktör: Mats Wahlberg

Utgivningsår: 2016 (andra upplagan)

Vad betyder egentligen Ramlösa, Skagerrak, Siljan, Njutånger, Sulitelma och Korpilombolo? Det kan vara svårt att förstå vad många av de ortnamn vi har omkring oss betyder och hur de har kommit till. I andra upplagan av Svenskt ortnamnslexikon behandlas mer än 6 000 olika namn på städer, kommuner, samhällen, socknar, sjöar, älvar, berg m.m. i Sverige.

Varje namn får en kortfattad förklaring enligt de senaste forskningsrönen. Vissa återkommande namnleder, till exempel bol, säter och ånger behandlas utförligt i särskilda artiklar.

I Svenskt ortnamnslexikon ges en samlad översikt över såväl svenska namn som meänkieliska och samiska ortnamn i hela Sverige. I andra upplagan har ett stort antal artiklar reviderats och ett 60-tal nyskrivna artiklar har tillkommit. Lexikonet, som är skrivet av en grupp av Sveriges ledande ortnamnsforskare, innehåller även ett avsnitt om ortnamnsvård liksom en sammanställning över svensk ortnamnslitteratur för den som vill fördjupa sig ytterligare.

Läs mer

Nyhet: Från Abbekås till Öxnevalla

Inblicken: Dags för nytt ortnamnslexikon

Digitaliserad publikation: Hämta första upplagan av Svenskt ortnamnslexikon (2003) som pdf PDF (pdf, 79.4 MB)(Obs! Om du vill öppna pdf:en i webbläsaren Google Chrome måste du högerklicka på länken och välja "Spara länk som". I andra webbläsare som Mozilla Firefox och Microsoft Edge fungerar det att öppna pdf:en genom att klicka på länken)

Uppdaterad 06 augusti 2020

Obs! Tillfälliga förändringar

Just nu gäller skärpta nationella råd och restriktioner som begränsar vår möjlighet att hantera bokbeställningar. Leveranstider dröjer längre tid än vanligt och vi har svårt att utlova exakta leveransdatum. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!