• Huvudmeny

Framtidens Lexin – forskningsöversikt

Mycket har förändrats sedan det första Lexinlexikonet gavs ut för närmare 40 år sedan. Den här rapporten undersöker vad forskningen kan lära oss om hur Lexin bättre kan anpassas till dagens breda och heterogena målgrupp.

Hämta som pdfPDF (pdf, 6.2 MB)


 

Författare: Lisa Loenheim och Ann-Kristin Hult

Utgivningsår: 2020

Framtidens Lexin – forskningsöversikt sammanställer forskningsrön inom flerspråkighet och lexikografi med inriktning mot inlärningsordböcker. Rapporten är skriven på uppdrag av Språkrådet, Institutet för språk och folkminnen, som en del i ett större projekt.

Syftet med forskningsöversikten är att undersöka hur väl anpassad till mål­gruppen Lexin (lexikon för invandrare) är i dag och ge rekommendationer om hur framtida Lexin bör utformas.

Samhället har förändrats sedan det första Lexinlexikonet gavs ut i början av 1980-talet, inte minst genom den pågående igitaliseringen, en ökad ­invan­dring från utomeuropeiska länder samt högre krav på svenskkunskaper och snabbare integrering i samhället. Lexiko­nresurser för nybörjarunder­visning i svenska ­behövs mer än ­någonsin. Rapporten undersöker vad de senaste ­decenniernas forskning kan lära oss om hur Lexin bättre skulle kunna möta denna breda och heterogena målgrupp med ­sinsemellan mycket olika förutsättningar att lära sig svenska.

Uppdaterad 01 juni 2020

Obs! Tillfälliga förändringar

Just nu gäller skärpta nationella råd och restriktioner som begränsar vår möjlighet att hantera bokbeställningar. Leveranstider dröjer längre tid än vanligt och vi har svårt att utlova exakta leveransdatum. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!