• Huvudmeny

Sockrade hjärtan och godissugna spöken. Alla hjärtans dag och Halloween − två nya festseder i Sverige

Om två festseders framväxt i Sverige.

Hämta som pdfPDF (pdf, 60.5 MB)

Författare: Agneta Lilja

Utgivningsår: 1998

Ger du rosor till den du tycker om på Alla Hjärtans Dag den 14 februari? Eller brukar du klä ut dig till häxa eller spöke och gå på maskerad på Halloween? I så fall är du nu med och skapar tradition.

Alla Hjärtans Dag och Halloween är nämligen två nya festseder som på allvar slagit igenom i Sverige under det sena 1900-talet. De firas framför allt bland barn och ungdomar. De väcker olika känslor hos människor: en del tycker att vi behöver nya fester att lysa upp vardagen med, andra menar att det är fel att importera seder från andra länder.

I boken presenteras de bägge sedernas framväxt i Sverige. Tonvikten i undersökningen ligger dels på hur köpmän av olika slag medvetet valt att införa Alla Hjärtans Dag och Halloween, dels på hur människor uppfattar festerna. I boken kommer både forskare och pressen till tals, men framför allt är det helt vanliga svenskars åsikter om festerna som diskuteras. Varför tycker vi om Alla Hjärtans Dag och Halloween - eller varför gör vi det inte?

Uppdaterad 22 september 2016

Obs! Tillfälliga förändringar

Just nu gäller skärpta nationella råd och restriktioner som begränsar vår möjlighet att hantera bokbeställningar. Leveranstider dröjer längre tid än vanligt och vi har svårt att utlova exakta leveransdatum. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!