• Huvudmeny

Register över visor och ramsor från norra Södermanland

Gustaf Ericssons vissamling (upptecknade 1860-1890 i Åkers och Rekarne härader) har i denna publikation uppordnats och förtecknats efter visornas typ.

Hämta inledning som pdfPDF (pdf, 297.6 kB)

Författare: Katarina Hammarström

Utgivningsår: 2014

I Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala förvaras en mycket omfattande vissamling, insamlad av Gustaf Ericsson, bosatt i Härad utanför Strängnäs. Ericsson, som var torpare och en man av folket, gjorde sina uppteckningar åt bland annat Södermanlands fornminnesförening. Samlingen torde vara en av de största vissamlingarna i landet.

Nu är denna samling uppordnad, och en förteckning – upplagd efter visornas typ – är gjord av arkivarien och visforskaren Katarina Hammarström för Isofs räkning.

Förteckningen omfattar också de visuppteckningar av Ericsson som förvaras i Nordiska museets arkiv samt i Vitterhetsakademiens arkiv. I boken finns också en inledning om Gustaf Ericssons märkvärdiga gärning som vissamlare, skriven av Katarina Hammarström.

Uppdaterad 19 november 2019

Obs! Tillfälliga förändringar

Hantering av bokbeställningar dröjer längre tid än vanligt eftersom vi tills vidare skickar leveranser endast en gång per vecka. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!