• Huvudmeny

Jojksamlaren Karl Tirén

Om Karl Tiréns insamlingsfärder och hans stora hängivenhet för jojktraditionen.

Slutsåld

Författare: Gunnar Ternhag

Utgivningsår: 2010

Stationsinspektoren Karl Tirén (1869–1955) reste under åren 1909–1916 igenom nästan hela svenska Sameland på jakt efter jojkkunniga personer. På vintrarna besökte han marknadsplatser i övre Norrlands inland, där många samer var samlade. Sommartid genomförde han omfattande expeditioner i fjällvärlden.

Till en början tecknade han upp jojkningar med hjälp av penna och notpapper. Från 1913 använde han en fonograf och blev därigenom en svensk pionjär för klingande dokumentation av musik.

Resultatet av Tiréns insamlingsarbete blev mycket omfattade - flera hundra uppteckningar och inspelningar från ett område som sträcker från Lyngenfjord i Nordnorge till Härjedalen i söder.

Boken beskriver Tiréns insamlingsfärder, hans många möten med jojkare och hans stora hängivenhet för jojktraditionen. Den innehåller också en värdering av hans insats och material.

Läs mer

Länkar

Uppdaterad 27 januari 2020

Obs! Tillfälliga förändringar

Hantering av bokbeställningar dröjer längre tid än vanligt eftersom vi tills vidare skickar leveranser endast en gång per vecka. Vi hoppas att detta inte ska påverka dig alltför mycket. Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

Villkor

Våra digitala publikationer laddas ned kostnadsfritt som pdf-filer via knappen "Hämta som pdf" på publikationssidan.

Om en publikation finns i tryckt form visas knappen ”Beställ tryckt exemplar” på publikationssidan. Då kan du beställa den via ett beställningsformulär. Kostnad för frakt tillkommer och du betalar mot faktura.

Vill du köpa flera olika böcker i samma beställning? Kontakta oss så hjälper vi till!