Fortsatt satsning på nationella språkcentrum
Under torsdagen offentliggjordes regeringens förslag till statsbudget för 2025. Förslaget innehåller en fortsatt förstärkning för Isofs och Sametingets språkcentrum.
Under perioden 2022–2024 har Isof i uppdrag att ansvara för nationella språkcentrum för finska, jiddisch, meänkieli och romska. Uppdraget är en del av en historisk satsning på nationella minoritetsspråk och ett viktigt steg i Sveriges åtagande att ge de nationella minoriteterna språkliga rättigheter och revitalisera språken.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 föreslagit att 8,5 miljoner årligen avsätts ”för Institutet för språk och folkminnens och Sametingets språkcentrum” under en treårsperiod. Dessa medel är riktade till både Sametinget och Isof.
– Vi ser att den verksamhet som vi har byggt upp inom nuvarande språkcentrumuppdrag har betydelse för såväl enskilda språkbärare som för språksamhället i stort, och vi vet också att det krävs tålamod och långsiktighet när det gäller arbete med språkrevitalisering. Därför är det glädjande att regeringen ger oss möjlighet att fortsätta vårt språkfrämjande arbete, säger generaldirektör Martin Sundin.
Myndigheten behöver avvakta riksdagens behandling av budgeten och kommande regleringsbrev för 2025 innan det går att fastställa exakt hur ett nytt uppdrag kring arbetet med språkcentrum ska bedrivas.
– Vi ska nu framför allt ägna hösten åt att slutföra vårt befintliga språkcentrumuppdrag och ta vara på den värdefulla erfarenhet och kunskap vi samlat på oss under våra tre år med uppdraget, säger Martin Sundin.
Om Isofs arbete med språkcentrum
Sedan år 2022 driver Isof språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. Nationella språkcentrum ska ge stöd och kunskap som underlättar för språkbärare i hela landet att behålla, ta tillbaka och utveckla sitt språk – så att de nationella minoritetsspråken kan leva vidare i Sverige.
Språk och kultur
Institutet för språk och folkminnen (Isof) är en statlig myndighet som samlar in, bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige. Läs mer om oss!