Dela ditt kulturarv med fler – skicka förslag till Sveriges förteckning
Vilka traditioner tycker du ska finnas med på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv? Skicka in ditt förslag på levandekulturarv.se/forslag senast den 31 oktober 2024!
Immateriella kulturarv är sådant vi gör, alltså traditioner och kunskaper som förs vidare mellan människor. Den nationella förteckningen innehåller exempel på levande kulturarv och är kopplad till Sveriges arbete med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.
Nu kan du vara med och påverka vilka kulturarv som skrivs in på förteckningen nästa år. Det gör du genom att fylla i ett formulär på webbsidan levandekulturarv.se/forslag Länk till annan webbplats. senast den 31 oktober 2024.
– Vi hoppas att det är många som vill vara med och skriva berättelsen om vårt gemensamma kulturarv. Det är med hjälp av engagerade utövare som förteckningen växer, säger Maria Nyström, ansvarig för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet på Isof.
I dag finns ett åttiotal kulturarv med på förteckningen och listan växer varje år. Tidigare i år skrevs bland annat annandagsbandy, kallbadskultur, knyppling samt musiken och dansen polska in på förteckningen.
– Förteckningen är ett sätt att lyfta fram och sprida kunskap om den fantastiska bredd och mångfald av traditioner och kunskaper som finns i Sverige. Det kan handla om traditioner som delas av många, men också om kulturarv som bara utövas av en liten grupp människor, säger Maria Nyström.
Läs mer om förteckningen: https://levandekulturarv.se/forteckningen Länk till annan webbplats.
Kontakt
Linn Kierkegaard
Samordnare Unescos konvention om det immateriella kulturarvet, Institutet för språk och folkminnen
E-post: linn.kierkegaard@isof.se
Telefon: 070-587 80 19
Språk och kultur
Institutet för språk och folkminnen (Isof) är en statlig myndighet som samlar in, bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige. Läs mer om oss!