• Huvudmeny

6 april 2021

Vill ditt folkbibliotek bli romsk läsambassad?

Vill du bidra till att fler ska få möjlighet att läsa på romska? Nu kan du anmäla ditt folkbibliotek till att bli romsk läsambassad.

Närbild på ett barn som tittar i en bok.

Nu finns möjligheten för folkbibliotek att engagera sig för barn och vuxnas möjligheter att upptäcka böcker på romska, genom att bli romska läsambassader.

Som en del i Kulturrådets uppdrag att genomföra läsfrämjande insatser utses sen tio år tillbaka en läsamassadör. Läsambassadörens uppdrag är att sprida läslust och arbeta för att alla ska få samma möjligheter att ta till sig av litteratur, och den nuvarande perioden ligger fokus på romsk litteratur och läsning på romska. Bagir Kwiek utsågs till Sveriges läsambassadör 2019 och har uppdraget till och med 2021. Han vill att fler folkbibliotek ska bli nya romska läsambassader.

Tanken är att romsk litteratur ska synas mer och att barn ska få ökade möjligheter att läsa på romska. 18 bibliotek utsågs redan under år 2020, och går att hitta i städer som exempelvis Halmstad, Uppsala, Tumba och Sundsvall. Men det går fortfarande att nominera sitt folkbibliotek till att bli ny läsambassad. Anmälan ligger öppen fram till den 28 april.

Mer information finns på Kulturrådets webbplats.länk till annan webbplats

Läs mer

Kulturrådet: Anmäl ditt folkbibliotek som romsk läsambassadlänk till annan webbplats

Läromedel i nationella minoritetsspråk: Läromedel i romska

Uppdaterad 06 april 2021