• Huvudmeny

19 februari 2021

Ny webbutställning om ett stycke musikhistoria

År 1795 började garvarsonen Botwid Pärson skriva en visbok som överlevt till vår tid. Få så gamla allmogeskrifter finns bevarade, och nu kan du vara med och utforska boken i Isofs nya webbutställning.

Ett uppslag i en gammal, åldrad bok fylld med text i snirklig stil.

Ett uppslag i Botwid Pärsons visbok.

Folkvisan Kristallen den fina har framförts otaliga gånger såväl i form av körarrangemang som av kända artister. Att visan har cirkulerat länge är säkert, men exakt hur länge är oklart.

Det första kända belägget för den svenska texten till visan har hittats i en över 200 år gammal gammal visbok. Boken skrevs av Botwid Pärson i Rejmyre, Östergötland, kring sekelskiftet 1700-1800, och är en av få så gamla visböcker som finns bevarade.

Ännu ett spännande fynd i visboken är en Papagenovisa (som Botwid kallar "En anan rolig wisa"). Papageno är en karaktär ur Mozarts opera Trollflöjten, som hade premiär i Wien bara cirka fyra år innan Botwid snappade upp visan i Rejmyre.

Vilka fler skatter ryms i boken?

Nu har visboken digitaliserats och i Isofs nya webbutställning går det att bläddra i den. Några titlar och bitar av texterna är tolkade och transkriberade av Isofs experter, men i och med att visboken nu har publicerats i sin helhet kan vem som helst som känner sig manad bidra i arbetet att utforska Botwids bok närmare.

I utställningen om Botwid Pärsons visbok bjuds möjligheten att agera detektiv i arbetet att utforska Botwids texter. Du kan också läsa mer om vistraditionen, visböckernas historia och lära känna Botwid lite närmare.

Uppdaterad 19 februari 2021