• Huvudmeny

24 november 2020

Gemenskap och nya lärdomar när nordisk klarspråkskonferens blev digital

Nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete var ledorden när den nordiska konferensen Klarspråk 2020 genomfördes digitalt.

Upplyst scen med två talarbord och en skärm där det står Klarspråk 2020. Två personer står på scen, med stort avstånd mellan varandra.

Ett annorlunda år kräver nya metoder. Isofs generaldirektör Martin Sundin och moderatorn Lena Lind Palicki öppnade den nordiska konferensen Klarspråk 2020, som sändes från Nalen i Stockholm.

Krisinformation, begränsat umgänge och nedstängda arbetsplatser. Med anledning av coronapandemin har år 2020 har livet förändrats för många, och behovet av klarspråk blivit tydligare än någonsin.

Det nordiska klarspråksnätverket har arrangerat klarspråkskonferenser regelbundet sedan 1998. Efter den senaste klarspråkskonferensen i Köpenhamn 2017 lämnade Dansk Sprognævn över stafettpinnen till Isofs avdelning Språkrådet, som påbörjade arbetet med en nordisk konferens i Stockholm år 2020.

Nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete – och konferenser

Årets tema var nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete, vilket minst sagt präglade hela konferensen. På grund av den rådande pandemin arrangerades hela konferensen digitalt för första gången, med en livesändning som Lena Lind Palicki modererade från Nalen i Stockholm. Majoriteten av talarna deltog på distans, och allt mingel skedde via länk.

Skärmdump från livesändningen av digitala Klarspråk 2020. I en ruta visas en power point-presentation med twitter- och instagraminlägg från Livrustkammaren med texterna "Johan III (@Kungen): Hur snabbt verkar arsenik? Frågar åt en kompis" och "Expert: Klä dig för jobbet du vill ha, inte jobbet du har. Jag på kontoret idag:" följt av en bild på en pampig, gammal klänning med smalt livstycke och långt släp i slottsmiljö. Bredvid presentationen syns en ruta med en kvinna som talar, och en ruta med en kvinna som gör en teckenspråkstolkning av det som pågår.

Magdalena Westin Piotrowska berättade om hur Livrustkammaren använder humor som metod för sin kommunikation i sociala medier.

Konferensen pågick under två heldagar och bjöd på en blandning av presentationer, panelsamtal, digitala mingel och chattande på temat klarspråk. Och – inget ont som inte har något gott med sig. På tidigare konferenser har ungefär hundra deltagare samlats, men i år kunde cirka 250 personer från alla Nordens hörn delta i klarspråkskonferensen, tack vare digitaliseringen av evenemanget.

Mingel och nätverkande på distans

I stället för det mingel och nätverkande som sker på fysiska konferenser fick deltagarna tillgång till digitala mingelrum i pauserna. Deltagarna kunde också interagera genom chatten. När konferensen gick mot sitt slut fick deltagarna sammanfatta sin upplevelse i ett gemensamt ordmoln där ord som "inspirerad", "upplyft", "nöjd" och "glad" utmärkte sig.

Skärmdump från ordmoln i Mentimeter med påståendet "Beskriv din känsla i slutet av konferensen!" och ord som inspirerad, berikad, upplyft, glad, nöjd, fullmatad och äntligen helg i ordmolnet.

Uppmaningen till deltagarna om att beskriva känslan i slutet av konferensen resulterade i ett positivt ordmoln.

Sist i programmet diskuterade det nordiska klarspråksnätverket framtiden för klarspråksarbetet i de nordiska länderna, och Isofs klarspråksansvariga lämnade över stafettpinnen till Island, som ska arrangera nästa klarspråkskonferens.

Läs mer

Evenemang: Klarspråk 2020

Uppdaterad 25 november 2020