Gemenskap och nya lärdomar när nordisk klarspråkskonferens blev digital

Nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete var ledorden när den nordiska konferensen Klarspråk 2020 genomfördes digitalt.

Två personer i inspelningsstudio.

Ett annorlunda år kräver nya metoder. Isofs generaldirektör Martin Sundin och moderatorn Lena Lind Palicki öppnade den nordiska konferensen Klarspråk 2020, som sändes från Nalen i Stockholm.

Ett annorlunda år kräver nya metoder. Isofs generaldirektör Martin Sundin och moderatorn Lena Lind Palicki öppnade den nordiska konferensen Klarspråk 2020, som sändes från Nalen i Stockholm.

Krisinformation, begränsat umgänge och nedstängda arbetsplatser. Med anledning av coronapandemin har år 2020 har livet förändrats för många, och behovet av klarspråk blivit tydligare än någonsin.

Det nordiska klarspråksnätverket har arrangerat klarspråkskonferenser regelbundet sedan 1998. Efter den senaste klarspråkskonferensen i Köpenhamn 2017 lämnade Dansk Sprognævn över stafettpinnen till Isofs avdelning Språkrådet, som påbörjade arbetet med en nordisk konferens i Stockholm år 2020.

Nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete – och konferenser

Årets tema var nya metoder och nya samarbeten för klarspråksarbete, vilket minst sagt präglade hela konferensen. På grund av den rådande pandemin arrangerades hela konferensen digitalt för första gången, med en livesändning som Lena Lind Palicki modererade från Nalen i Stockholm. Majoriteten av talarna deltog på distans, och allt mingel skedde via länk.

Bild från zoomkonferens.

Magdalena Westin Piotrowska berättade om hur Livrustkammaren använder humor som metod för sin kommunikation i sociala medier.

Konferensen pågick under två heldagar och bjöd på en blandning av presentationer, panelsamtal, digitala mingel och chattande på temat klarspråk. Och – inget ont som inte har något gott med sig. På tidigare konferenser har ungefär hundra deltagare samlats, men i år kunde cirka 250 personer från alla Nordens hörn delta i klarspråkskonferensen, tack vare digitaliseringen av evenemanget.

Mingel och nätverkande på distans

I stället för det mingel och nätverkande som sker på fysiska konferenser fick deltagarna tillgång till digitala mingelrum i pauserna. Deltagarna kunde också interagera genom chatten. När konferensen gick mot sitt slut fick deltagarna sammanfatta sin upplevelse i ett gemensamt ordmoln där ord som ”inspirerad”, ”upplyft”, ”nöjd” och ”glad” utmärkte sig.

Sist i programmet diskuterade det nordiska klarspråksnätverket framtiden för klarspråksarbetet i de nordiska länderna, och Isofs klarspråksansvariga lämnade över stafettpinnen till Island, som ska arrangera nästa klarspråkskonferens.