• Huvudmeny

22 oktober 2020

Premiär för Isofs första podd – Svenskan i samhället!

Nu har vi släppt det första avsnittet av den nya podden Svenskan i samhället – en podd om språkvård i vid bemärkelse.

Bildkollage bestående av ett fotografi på ett par svarta hörlurar med sladd som ligger på en rosa bakgrund, där konfetti av färgglatt papper har spridits ut. På bilden ligger en ikon för podden Svenskan i samhället, bestående av en ruta där en silhuett av ett samhälle med hus och träd och texten Svenskan i samhället i en pratbubbla.

Poddpremiär! Svenskan i samhället finns att lyssna på både på Isofs webbplats och i olika poddappar.

På promenaden, i stället för mobilskrollandet innan läggdags eller när man lagar mat? Det finns många tillfällen att lyssna på podd! Om du gillar poddformatet och är intresserad av språkvård i svenska, ett av Isofs expertområden, är din lycka gjord – den 22 oktober 2020 lanserar vi podden Svenskan i samhället.

Svenskan i samhället är en podd där Isofs språkvårdare i svenska vid Språkrådet samtalar med inbjudna gäster. Samtalen handlar om språkvård ur ett större perspektiv och tar upp ämnen som språkets roll i samhället, språk som resurs för kommunikation och handling, språk och makt, känslor och attityder. Och den som vill veta mer om grammatik och skrivregler kommer inte heller att gå lottlös.

Den första säsongen består av tre avsnitt som släpps ett per månad sista kvartalet 2020. I det första avsnittet, Språkattityder, möter Isofs språkvårdare Maria Bylin forskaren Ellen Bijvoet för att prata om våra attityder till spår av andra språk i svenskan. Vad har vi egentligen för attityder till olika brytningar och lånord? Vilket är högprestigespråk nummer ett? Och vad kan dessa attityder ge för konsekvenser? Trevlig lyssning!

Läs mer om och lyssna på avsnitt 1. Språkattityder.

Uppdaterad 22 oktober 2020