• Huvudmeny

13 oktober 2020

Fira internationella klarspråksdagen!

Den 13 oktober uppmärksammas klarspråksarbete runt om i världen. Självklart firar vi också internationella klarspråksdagen!

Ett öppnat kuvert bakom ett pappersark med dekoration i de nordiska flaggornas färger i hörnen. Mitt på pappersarket står det #klarspråk2020. Ovanpå kuvertet ligger en liten gullviva.

Bra klarspråksarbete kan firas var som helst, och när som helst, men uppmärksammas lite extra under den 13 oktober. Senare i höst arrangerar Isof den nordiska klarspråkskonferensen Klarspråk 2020. Anmälan är öppen!

Tisdagen den 13 oktober, firas den internationella klarspråksdagen (international plain language day). Datumet har valts eftersom den amerikanska klarspråkslagen klubbades igenom just den 13 oktober 2010.

Klarspråk står för myndighetstexter som är anpassade för de tänkta mottagarna och skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt språk.

Klarspråkskonferenser under hösten

På Isofs avdelning Språkrådet firar vi dagen genom att delta i den internationella klarspråkskonferensen Access for all, där Gabriella Sandström, Ingrid Olsson och Karin Hansson från Isof presenterar Sveriges klarspråksarbete under rubriken ”National success stories”.

Är du intresserad av klarspråksfrågor? Då är du välkommen till vår nordiska klarspråkskonferens Klarspråk 2020 den 19–20 november 2020.

Fira klarspråksdagen du också! Förslagsvis genom att skriva lite extra vårdat, enkelt och begripligt.

Läs mer

Nordisk klarspråkskonferens: Klarspråk 2020

Klarspråk 2020: Program

Internationell klarspråkskonferens: Access for alllänk till annan webbplats

Språk: Att arbeta med klarspråk

Uppdaterad 14 oktober 2020