• Huvudmeny

22 juli 2020

Återbrukade recept i skördetider

Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.

Bord med ugnsplåt med pannkaka toppad med äppelklyftor. En bit är utskuren och lagd på en vit talrik tillsammans med lingon. På bordet syns även en skärbräda med äpplen och en kniv.

Pannkaka med äpple och morötter från Tegneby. Receptet nedtecknades år 1906 och kommer från Albertina Johansson i Tegneby, Bohuslän. Klicka på bilden för att komma direkt till receptet. Foto: Emma Eriksson.

Bär och frukt i äldre tider

I självhushållningens tid var uppfinningsrikedomen stor och säsongens bär och frukt användes på många olika sätt. I äldre tid hade lingonet en särställning bland bär och frukter. Eftersom lingon innehåller naturligt konserveringsmedel gick det att lagra under lång tid och kunde ätas året runt. Andra bär och frukter torkades eller åts färska. När sockret blev billigare efter 1870-talet skapades nya möjligheter att tillvarata bär och frukt genom att göra saft, sylt, kompotter och krämer.

Inspireras av äldre recept

I Kokboken på webbplatsen Matkult.se hittar du ett 150-tal bär- och fruktrecept från olika delar av landet. De flesta är nedtecknade under tiden runt förra sekelskiftet. Här hittar du klassiker som äppelkaka och hallonsaft, men även lite mer ovanliga recept som berberissoppa, blåbärsgröt, enbär- och lingonsallad, hillo, krusbärsgelé, päronvälling och solvin.

>>Här hittar du alla bär- och fruktrecept.

Tre dessertglas med rosaröd lingonröra på ett fat. Intill ligger tre gammaldags dessertskedar.

Hillo från Gunnarsskog. Receptet nedtecknades år 1904 och kommer från Kerstin Andersdotter i Timmeråsen, Gunnarskog, Värmland. Klicka på bilden för att komma direkt till receptet. Foto: Emma Eriksson.

Uppdaterad 22 juli 2020

Om Matkult.se

Matkult.se är en digital kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige. I kunskapsbanken finns fakta och fördjupande texter om matlagning och kosthåll genom tiderna, om råvaror och beredningsmetoder, dialektala benämningar på maträtter samt folktro och traditioner i matkulturen. Kokboken innehåller över åttahundra äldre recept och på en karta kan du söka efter berättelser och beskrivningar kopplade till matkultur från människor i hela landet.

Grunden till Matkult.se är det rika arkivmaterial som finns i Institutet för språk och folkminnens samlingar.