• Huvudmeny

18 juli 2020

Fruntimrens blöta vecka

Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.

kvinna med paraply fotad bakifrån

Fruntimmersveckan infaller den 18–24 juli, då alla dagarna utom den första (Fredrik, Fritz) bär kvinnonamn: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina. De flesta namnen är fast förankrade i almanackan sedan andra halvan av 1700-talet och tillhör de partier som förändrades minst när den nya namnlängden togs i bruk år 2001. I december finns en manlig motsvarighet till fruntimmersveckan, ”gubbtian”.

”Margareta gråter”

Begreppet ”fruntimmersvecka” är inte så gammalt, de första kända beläggen finns från 1870-talet. I dag säger man ofta att fruntimmersveckan är regnig men förr var det särskilt Margaretadagen den 20 juli som ansågs stå för regnandet (”Margareta gråter”, ”Greta väter nöten”).

Enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, är det en sanning med modifikationlänk till annan webbplats. Visserligen infaller veckan under en av årets nederbördsrikaste perioder men skiljer sig inte från veckan före eller efter.

Länkar

Läs mer

Uppdaterad 21 juli 2020