• Huvudmeny

1 juli 2020

Lär dig allt om Sveriges ortnamn!

Hemestern kan få oss att upptäcka Sveriges natur och omgivningar på nytt. Är du nyfiken på varför våra städer, samhällen, sjöar, berg och vattendrag heter som de heter? Många av svaren finns i Svenskt ortnamnslexikon.

Fotografi på några röda fiskestugor i staden Hudiksvall i landskapet Hälsingland.

Visste du att namnet Hudiksvall var välbekant i området redan innan staden grundades år 1582?

Bokomslag för Svenskt ortnamnslexikon.

Vad betyder egentligen Ramlösa, Skagerrak, Siljan, Njutånger, Sulitelma och Korpilombolo? Det kan vara svårt att förstå vad många av de ortnamn vi har omkring oss betyder och hur de har kommit till. I Svenskt ortnamnslexikon ges en samlad översikt över såväl svenska namn som meänkieliska och samiska ortnamn i hela Sverige. Mer än 6 000 olika namn på städer, kommuner, samhällen, socknar, sjöar, älvar och berg behandlas.

Beställ eller ladda ner

Den andra upplagan av Svenskt ortnamnslexikon gavs ut 2016 som tryckt exemplar. Den första upplagan från 2003 finns att ladda ner som pdf.

  • Beställ tryckt exemplar
  • Ladda ner pdfPDF (pdf, 79.4 MB) (Obs! Om du vill öppna pdf:en i webbläsaren Google Chrome måste du högerklicka på länken och välja "Spara länk som". I andra webbläsare som Mozilla Firefox och Microsoft Edge fungerar det att öppna pdf:en genom att klicka på länken)
Uppdaterad 03 augusti 2020