• Huvudmeny

26 juni 2020

Tid för folktro och väsen

Jättar, årsgång, mylingar... Isofs expert Tommy Kuusela har grävt i äldre tiders, ibland kusliga, folktro och väsen – vilket har resulterat i ett nytt poddavsnitt, en artikel och ett stundande föredrag.

En mörk, dimmig skog med barr- och lövträd.

Intresse för magi och väsen går inte bara att hitta i arkiven, utan även sånt vi möter på 2000-talet.

Sommaren är här, och kanske är det inte bara vi människor som rör oss ute allt mer? Om du är sugen på att lära dig mer om vad för övernaturligt man förr tyckt sig möta i exempelvis skogen, och vilken roll folktrons väsen och magi spelar i dagens samhälle, finns en hel del nytt på temat att förkovra sig i.

Kusligt poddavsnitt

I podden Udda ting leder Henrik Möller samtal om bland annat skräck, science fiction och surrealistisk konst. I avsnitt nummer 107, "Svenska skräcksägner", gästar Isofs Tommy Kuusela.

I avsnittet får lyssnaren ta del av de mer skrämmande bitarna av äldre sägner och folktro. Med "folk horror"-glasögon på går det att hitta en hel del kusligheter som knyter an till gamla berättelser, föreställningsvärldar och folktraditioner.

Podcasten Udda ting: Svenska skräcksägnerlänk till annan webbplats

Årsgång på 2000-talet

I podden kommer seden att gå årsgång på tal. Årsgång var ett sätt att få kunskap om framtiden genom att vandra nattetid på speciella sätt och under bestämda omständigheter. I den kulturvetenskapliga tidskriften Laboratorium för folk och kultur nummer 1/2020 undersöker Tommy Kuusela just årsgången ur ett historiskt perspektiv, och tittar närmare på hur det kommer sig att hundratusentals människor världen över gått en vitruell årsgång i modern tid tack vare ett mobilspel.

Laboratorium för folk och kultur 1/2020: ”Årsgång eller årsgaanjin. Något om en spådomsritual i Sverige och i Finland och dess andra liv i ett mobilspel”länk till annan webbplats

Öppen, digital föreläsning om väsen 6 juli 2020

Vill du lära dig mer om folktron och magi från förr? Den 6 juli klockan 19.00 finns möjligheten att se en föreläsning om folktrons väsen med Tommy Kuusela på Gamla Uppsala museums facebooksida. Helt gratis!

Gamla Uppsala museums Facebooksida: Liveföreläsning 6 juli 19.00länk till annan webbplats

Läs mer

Folkminnesarkiven berättar: Gloson, det fruktade spöksvinet

Folkminnesarkiven berättar: Midsommarnattens magi

Isof här och där: Kärleksmagitricken du inte visste fanns

För dig i skolan: Arkivväskan

Uppdaterad 26 juni 2020