• Huvudmeny

17 juni 2020

Midsommar – ljusa nätter, smörgåsbord och magi

Har vi imiterat grodor såhär års i alla tider? Och vad händer egentligen om man lägger sju sorters blommor under kudden? Isofs experter har tittat närmare på sommarens stora högtid.

Fotografi där bakhuvudet på en person med långt, mörkbrunt hår med en frodig midsommarkrans på huvudet syns. I bakgrunden syns flera midsommarfirare.

Blommor i håret, blommor under kudden, jakt efter mystiska ormbunkeblommor... Just blommor har länge förknippats med midsommarens magi.

Behöver du vila fötterna efter intensiv små grodorna-dans, eller är du för vetgirig för att låta dig distraheras av silltårtor och blomsterjakt? På vår webbplats hittar du mycket spännande läsning som är kopplad till midsommarhelgen.

Varför firar vi midsommar?

Högtider likt midsommar har firats och firas i flera länder i Europa. Det finns belägg för att midsommar har firats i Sverige sedan medeltiden, men antagligen har någon form av firande ägt rum den här tiden på året även innan dess. Johannes Döparens dag har varit en festdag inom den kristna kyrkan i omkring 1 500 år, och att uppmärksamma att dagarna är som längst i slutet av juni har förmodligen långtgående rötter.

I Händelser i almanackan kan du läsa mer om bakgrunden till midsommar, och under Levande traditioner kan du läsa mer om traditionen att dansa och sjunga kring en midsommarstång. Men, heter det verkligen midsommarstång? Vad är i så fall en majstång? Språkexperterna levererar svar i Frågelådan.

Händelser i almanackan: Midsommar

Levande traditioner: Sång och dans runt midsommarstången

Frågelådan: Varifrån kommer benämningen majstång? Stången reses ju i mitten av juni.länk till annan webbplats

Magi, sägner och folktro

I bloggen Folkminnesarkiven berättar har forskningsarkivarie Tommy Kuusela gjort ett djupdyk i arkivet efter sägner och folktro kopplad till den magiska midsommarnatten.

Folkminnesarkiven berättar: Midsommarnattens magi

Disagården på Youtube: Tommy Kuusela om midsommarnattens magi (videoklipp)länk till annan webbplats

Midsommarnatten handlar, enligt viss folktro, mycket om att ta chansen att få reda på något om sin tillkommande. Vill du grotta ner dig ännu mer på temat kärleksmagi? I så fall finns det fler blogginlägg att ta del av.

Isof här och där: Kärleksmagitricken du inte visste fanns

Folkminnesarkiven berättar: Kärleksmagi genom tiderna

Midsommarmaten

Planerar du att äta gott under midsommar? Då är du inte ensam. På Matkult kan du läsa mer om hur det ätits under midsommarfiranden genom tiderna. Hur länge har vi till exempel kalasat på jordgubbar?

Matkult: "Som vanligt tog man det som fanns till hands"

Levande traditioner: Smörgåsbordet

På Matkult kan du även läsa på om jordbruksåret, där midsommardagen spelade en viktig roll. Då kunde man nämligen sia om hur vädret skulle bli resten av året.

Matkult: Midsommardagen

Skulle du och ditt sällskap bli oense om huruvida det heter mi:dsommar eller missommar finns ingen anledning att sänka midsommarstämningen. Isofs språkexperter har rett ut även denna fråga i Frågelådan.

Frågelådan: Hur ska man uttala midsommar och matsäck?länk till annan webbplats

Uppdaterad 24 juni 2020