• Huvudmeny

5 maj 2020

De tilldelas årets språkpriser

5 maj 2020 offentliggjordes årets vinnare av Klarspråkskristallen, Minoritetsspråkspriset och Erik Wellanders pris. Nu presenteras pristagarna!

Fotografi föreställande överlämningen av ett diplom till vinnarna. De närvarande står uppradade med en armlängds avstånd mellan varandra, på Språkrådets kontor i Stockholm.

Isofs generaldirektör lämnar över ett diplom till Isabel Engwall, en av grundarna av Teckenspråkets röst. Från vänster: Tommy Lyxell, språkvårdare svenskt teckenspråk på Språkrådet, Isabel Engwall, grundare Teckenspråkets röst, Martin Sundin, Isofs generaldirektör, Anna Gezelius, samordnare minoritetsspråk och Harriet Kowalski, chef för Språkrådet.

På Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen uppmärksammas och uppskattas föredömligt språkvårdsarbete under det gångna året med flera prisutdelningar. På grund av den rådande coronapandemin är årets evenemang inställt, men arbetet för att främja språkens utveckling fortsätter hos både Isof och hos andra engagerade aktörer.

5 maj 2020 offentliggjordes vinnarna av de språkpriser som brukar delas ut på Språkrådsdagen – Klarspråkskristallen, Minoritetsspråkspriset och Erik Wellanders pris. Årets pristagare är:

  • Konsument- och medborgarservice i Göteborgs stad som tilldelas Klarspråkskristallen 2020 för föredömligt klarspråksarbete.
  • Teckenspråkets röst som tilldelas Minoritetsspråkspriset 2020, för arbetet för att döva personer ska kunna delta i samhällslivet på samma språkliga villkor som andra i samhället.
  • Emma Sköldberg som tilldelas Erik Wellanders pris för sitt viktiga, mångsidiga och nydanande arbete inom lexikografi.

Prisutdelningen kommer att ske på Språkrådsdagen 2021. Via länkarna nedan går det att läsa mer om årets vinnare och de olika utmärkelserna.

Uppdaterad 11 maj 2020