• Huvudmeny

20 mars 2020

Gott nytt år på vårens första dag!

20 mars är dagen då det sägs att natt och dag blir lika långa. Det är också datumet för såväl det persiska som det kurdiska nyåret.

Fotografi föreställande en silvrig, mönstrad ask med tillhörande sked. Locket är öppet, och ligger på sidan, och i asken ligger fullt av en röd krydda.

Nyårsdukningen haft sin, som betyder "de sju saker som börjar på s", som traditionsenligt ställs fram under många nouruzfiranden består bland annat av den syrliga kryddan sumak.

Om dag och natt verkligen blir exakt lika långa just den 20 mars eller inte beror på var man befinner sig. Oavsett brukar vårdagjämningen i regel infalla just den 20 eller 21 mars. I allmogesamhället var vårdagjämningen både förknippad med starten på vårbruket och traditionen att förutspå väder genom att analysera djur och natur.

Att vårdagjämningen innebär en nystart för många märks också i firandet av det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros, som infaller samma datum. Nouruz och Newros betyder "ny dag" och är en stor, och viktig, högtid för många. Även i firandet av Nouruz och Newros går det att hitta spår från en tid då man levde i ett jordbrukssamhälle.

En nystart sedan länge

För den nyfikna finns det mycket att lära sig och utforska om såväl vårdagjämningen som Nouruz och Newros. I länklistan nedan hittar du fördjupande texter på temat.

Uppdaterad 23 mars 2020