• Huvudmeny

14 november 2019

Nya läromedel i finska

Suomea pikkuväelle (Finska för småfolk) och Lukukoira Max (Läshunden Max) är två nya webbläromedel i finska för låg- och mellanstadiet.

2018 genomförde Institutet för språk och folkminnen en extra utlysning där föreningar inom de nationella minoritetsspråken kunde ansöka om medel för att ta fram pedagogiska material. Nu publicerar Isof de första färdiga läromedlen på vår webbsida.

Suomea pikkuväelle

Suomea pikkuväelle (Finska för småfolk) är ett läromedel för lågstadiet och andra nybörjare. Det är framtaget av Föreningen för sverigefinska skribenter FFSS och författare är Pirjo Shur och Marja Siekkinen.

Lukukoira Max

Lukukoira Max (Läshunden Max) är en läsebok för modersmålsundervisning på låg- och mellanstadiet, framtagen av UusiTeatteri genom Finska Kulturföreningen i Sverige. Författare är Taina Sampakoski.

Fler läromedel på gång

13 föreningar tilldelades medel för att ta fram pedagogiska material. De flesta materialen kommer att bli färdiga under 2020 och då läggs de upp på Isofs webbsida för gratis nedladdning av alla som vill använda dem. 

Några exempel på kommande läromedel:

  • Romska språkkort från Romska Ungdomsförbundet
  • Läromedel i jiddisch för åk 4–9 från Jiddischsällskapet
  • Meänkielilyftet för högstadiet från Sveriges Tornedalingars Riksförbund
  • Ubmejesámien mánánappa (App på umesamiska för små barn) från Álgguogåhtie

Fler läromedel på isof.se

Sveriges nationella minoritetsspråk och svenskt teckenspråk är ett läromedel för gymnasiet. Det ger allmän information om Sveriges språk, lagar, rättigheter och flerspråkighet. Här finns också fördjupad information om de fem nationella minoriteterna och minoritetsspråken samt om svenskt teckenspråk.

På sidorna För dig i skolan hittar du fler webbläromedel i olika ämnen.

Uppdaterad 20 november 2019