• Huvudmeny

27 september 2019

Språkkurser och memtävling på årets språkkafé

I samband med Europeiska språkdagen deltog Isof i det årliga Språkkaféet på Europahuset i Stockholm. Omkring 600 elever var på plats för att lära sig mer om olika språk.

Fyra personer som sitter bakom ett avlångt bord med informationsmaterial. I bakgrunden en plansch med information om Språkrådet.

Språkvårdarna Sebastian Embacher, Tommy Lyxell, Tarja Larsson och Elina Kangas på plats under Språkcaféet.

Minikurser i 25 olika språk

Språkkaféet ordnades i Europahuset i Stockholm den 24 september. Skolelever från högstadiet och gymnasiet kunde där få korta minikurser i 25 olika språk. Från Språkrådet deltog språkvårdare i finska, meänkieli och svenskt teckenspråk, som berättade om respektive språk för intresserade elever.

Eleverna kunde också delta i en tävling vars första pris var en språkresa till ett värde av 20 000 kronor. I år var uppgiften att skapa ett mem – en bild eller kort filmsnutt som försätts med en humoristisk text och sprids i sociala medier – som anknyter till språkinlärning på något av de europeiska språken. Det vinnande bidraget lämnades in av Ida Welén från Segerstedts Gymnasium i Göteborg, som hade skapat ett mem som beskriver svårigheten med hörförståelseprov på spanska.

Europeiska språkdagen

Europeiska språkdagen firas varje år den 26 september. Målet med Europeiska språkdagen är att öka medvetenheten om Europas språk och uppmuntra till flerspråkighet. Varje år arrangeras Språkcafé av Nätverket Språkdagen, består av organisationer, språkinstitut, myndigheter och ambassader.

Uppdaterad 08 oktober 2019